ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης φτάνει στο σημείο να τζογάρει και με τον χρηματοπιστωτικό τομέα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης φτάνει στο σημείο να τζογάρει και με τον χρηματοπιστωτικό τομέα
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ για το τραπεζικό σύστημα από την Πρέβεζα.

«Οι σημερινές δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, από την Πρέβεζα, σχετικά με το τραπεζικό σύστημα της χώρας αναδεικνύουν πως η καταστροφολογία αποτελεί το τελευταίο του καταφύγιο» υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, και συμπληρώνει: «Η απελπισία του αρχηγού της ΝΔ είναι πλέον τόσο έκδηλη που φτάνει στο σημείο να τζογάρει ακόμα και με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Έναν τομέα που έχει πληγεί από αεριτζήδες και μπαταχτσήδες, όπως ο ίδιος και το κόμμα του. Έναν τομέα που υπονομεύτηκε από την πρακτική των θαλασσοδανείων».

Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «για κακή του τύχη, το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι πλήρως θωρακισμένο, ασφαλές και σταθερό».

«Συστήνουμε στον κ. Μητσοτάκη να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τις τράπεζες αποπληρώνοντας τα δάνεια του κόμματός του» καταλήγει λέγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νωρίτερα σήμερα, εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «η οικονομία επέστρεψε στο μηδέν, και κινείται ήδη σε αρνητικό έδαφος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη χώρα πολύ πιο πίσω από εκεί που την είχαμε πάει εμείς το 2014, και -ακόμα χειρότερα- υπονόμευσε το μέλλον της με ένα άτυπο Μνημόνιο μέχρι το 2022 και με λιτότητα διαρκείας και μέχρι το 2060...Η έξοδος, δήθεν, από τα Μνημόνια είναι ένα ακόμη ψέμα. Όπως ψέμα είναι και η επιστροφή στις αγορές -μύθος καλύτερα, και όχι ψέμα. Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης αυστηρό και το πιο ανησυχητικό είναι ότι αδυνατεί να δανειστεί όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία».

Ο κ. Μητσοτάκης αποδόμησε το αφήγημα της κυβέρνησης λέγοντας:

«Όπου και να πάω μου λένε την ίδια κουβέντα, φόροι και εισφορές πνίγουν την ανάπτυξη, εμποδίζουν την επιστροφή στην ανάπτυξη. Σήμερα, 1 στους 2 Έλληνες, 4.000.000 χρωστούν και 2.000 απόμαχοι της εργασίας συνταξιούχοι γνωρίζουν πως είναι θέμα χρόνου να χάσουν έως δύο ακόμη συντάξεις, ανεξάρτητα από τα παιχνίδια εντυπώσεων που παίζει με το θέμα αυτό η κυβέρνηση. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε, εμείς δίνουμε μεγάλο αγώνα να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων. Δεν την ψηφίσαμε, ήταν αχρείαστη. Ήταν το τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε για την ανικανότητα του κ. Τσίπρα, αλλά ασχέτως του τι θα γίνει με τους παλιούς συνταξιούχους, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι νέες συντάξεις, οι άνθρωποι που τώρα βγαίνουν στη σύνταξη, βγαίνουν με συντάξεις οι οποίες έχουν περικοπεί σημαντικά έως και 30%... Και το αφορολόγητο έχει ήδη συμφωνηθεί να μειωθεί, χωρίς φυσικά ο κ. Τσακαλώτος να παραιτείται, όπως απειλούσε υποκριτικά, πριν από 8 μήνες ότι θα κάνει. Η ανεργία δεν μειώνεται ουσιαστικά. Ξέρετε καλά ότι και η αποκλιμάκωση της ανεργίας οφείλεται στο γεγονός ότι πάρα πολλοί νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό και άλλοι τόσοι βρίσκουν θέσεις στα 4ωρα -δουλεύουν πολύ συχνά 8 ώρες και πληρώνονται για 4 ώρες. Αυτή είναι η αποκλιμάκωση της ανεργίας που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφέρθηκε όμως και στο θέμα των τραπεζών τονίζοντας: «Και βέβαια, οι τράπεζες κλυδωνίζονται ξανά μετά την λαίλαπα του 2015, ύστερα από τρία χρόνια με capital controls και μία ακόμα αποτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση. Η αξία τους σε σχέση με το 2014 μειώθηκε κατά 96%, αν είχατε 100 ευρώ σε αξία τραπεζικών μετοχών το 2014, σήμερα θα άξιζαν 4 ευρώ. Εξαϋλώθηκαν οι συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες και οι καταθέσεις έφυγαν... Έχει σημασία όμως, φίλες και φίλοι τι γίνεται στις τράπεζες. Διότι τα πιστωτικά ιδρύματα όταν δεν στέκουν καλά στα πόδια τους, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ