ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης σε Αναστασιάδη: Έχουμε ανοιχτά ζητήματα, όπως το θέμα των γερμανικών οφειλών

Βούτσης σε Αναστασιάδη: Έχουμε ανοιχτά ζητήματα, όπως το θέμα των γερμανικών οφειλών
EUROKINISSI/ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Τα κορυφαία θέματα της ελληνικής κοινοβουλευτικής ατζέντας έθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε την κρισιμότητα των πολιτειακών και συνταγματικών θεμάτων -που έθεσε το συνέδριο «Προεδρική Δημοκρατία vs Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας» που διεξάγεται στην κυπριακή πρωτεύουσα υπό τη συνδιοργάνωση των κοινοβουλίων των δύο χωρών-, «ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης στην Ελλάδα», επισημαίνοντας τη στενή συνεργασία των δύο κοινοβουλίων, η οποία συνεχίζεται «σε ζητήματα που μπορούν να εξεταστούν από κοινού σε επιστημονικό, ιστορικό, πολιτειακό επίπεδο».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην επικείμενη έκδοση και κυκλοφορία τεσσάρων τόμων του Φακέλου της Κύπρου, για τον οποίο συνεργάζονται στενά τα τελευταία δύο χρόνια τα δύο κοινοβούλια.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα 4η σύνοδο της 17ης κοινοβουλευτικής περιόδου της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι:

Πρόκειται για μια προεκλογική σύνοδο, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, ενώ θα είναι επίσης γεμάτη από πυκνά και σημαντικά γεγονότα, όπως η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εφόσον ολοκληρωθεί πλήρως ο οδικός χάρτης των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων της γειτονικής χώρας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής πρόσθεσε ότι «έχουμε ανοιχτά ζητήματα, όπως το θέμα των γερμανικών οφειλών, το Πόρισμα επί του οποίου θα συζητηθεί προς το τέλος του χρόνου προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις».

Αναφερόμενος εξάλλου στην ψήφιση του Προϋπολογισμού, «το προσχέδιο του οποίου κατατέθηκε ήδη στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ότι «ο Προϋπολογισμός αυτός πιστοποιεί και νοηματοδοτεί το γεγονός ότι την 21η Αυγούστου έγινε μια τομή με την τυπική και ουσιαστική έξοδο της Ελλάδας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις μετά από οκτώ χρόνια».

Ο κ. Βούτσης επισήμανε πως:

Ο Προϋπολογισμός που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή δεν θα περιλαμβάνει περικοπές οι οποίες είχαν προνομοθετηθεί, εφόσον ο δημοσιονομικός χώρος είναι σαφής και επαρκής σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για τα πλεονάσματα, ενώ παράλληλα θα έχει φορολογικές ελαφρύνσεις και μέρος των κοινωνικών αντιμέτρων.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στον διάλογο που αναπτύσσεται για το μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνοντας τη σημασία των απαντήσεων που πρέπει να δοθούν στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ