ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα μυστικά κονδύλια

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα μυστικά κονδύλια
EUROKINISSI / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με «μπαράζ» ανακοινώσεων αντιδρούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εναντίον της κυβέρνησης στο θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων από τα υπουργεία.

Στο θέμα είχε παρέμβει νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος, ωστόσο, κράτησε αποστάσεις από τις καταγγελίες που φέρεται να έκανε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών

Νέα Δημοκρατία: Υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία καταλογίζει άμεσες ευθύνες τόσο στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον κυβερνητικό του εταίρο, τον Πάνο Καμμένο αλλά και στον παραιτηθέντα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

«Όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων του κράτους αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα. Ο κ. Καμμένος που κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά για αδιαφανείς διαδικασίες στη διάθεση των απόρρητων κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ. οφείλει σήμερα κι όλας να δημοσιοποιήσει ό,τι στοιχεία έχει. Όπως και ο κ. Κοτζιάς που προφανώς δεν ζήτησε τυχαία να ελεγχθούν τα κονδύλια που διαχειρίζεται ο κ. Καμμένος ως υπουργός Άμυνας», σημειώνει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της.

ΔΗΣΥ: Αδιανόητο να μην αντιδρά ο Τσίπρας

Την ίδια στιγμή, ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θέμα, «τα διαλαμβανόμενα στο Υπουργικό Συμβούλιο της 16ης Οκτωβρίου 2018».

Όπως αναφέρουν, «στη δημοσιότητα έρχονται συνεχώς κατηγορίες που ανταλλάχτηκαν ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και 'Αμυνας, σχετικά με τη διαχείριση μυστικών κονδυλίων, αλλά και τις επιχορηγήσεις παραγόντων των διεθνών αγορών, προκειμένου να επικυρωθεί τελικώς η συμφωνία των Πρεσπών και άλλα "ηχηρά" παρόμοια κι όλα αυτά ενώπιον του ίδιου του πρωθυπουργού».

Όπως επισημαίνουν, «ουδέποτε σε συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου ακόμη και στο απώτατο παρελθόν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο ενώ σημειώνουν ότι είναι αδιανόητο πρωθυπουργός να ακούει τους υπουργούς του να εκτοξεύουν εν συνεδριάσει τέτοιες κατηγορίες και να μην αντιδρά».

Τέλος, οι ερωτώντες βουλευτές της ΔΗΣΥ αφού σημειώνουν ότι «είναι προφανέστατο πως η διακίνηση σε διεθνές επίπεδο τέτοιων κατηγοριών προσβάλλει σοβαρότατα τη χώρα», επικαλούνται τη «διευκρινιστική παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής" "περί μυστικών κονδυλίων των Υπουργείων" για να υποστηρίξουν ότι «αυτό αποδεικνύει πως οι κατηγορίες αυτές πράγματι εκτοξεύτηκαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 16ης Οκτωβρίου 2018».

Κατόπιν τούτου, ρωτούν τον πρωθυπουργό:

«Αληθεύει πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πέραν των πολιτικών διαφωνιών η συζήτηση στράφηκε γύρω από κατηγορίες περί διαχείρισης μυστικών κονδυλίων, καθώς και χρηματοδοτήσεων από τον Τζ. Σόρος για την "προώθηση" της συμφωνίας των Πρεσπών;

Αληθεύει πως οι κατηγορίες αυτές και η δική σας αδρανής στάση αποτέλεσε την αιτία της παραίτησης του Υπουργού των Εξωτερικών;».

Ένωση Κεντρώων: Να παρέμβει εισαγγελέας

Την παρέμβαση του εισαγγελέα και για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων ζητά, με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σημειώνοντας τα ακόλουθα:

«Για την Ένωση Κεντρώων δεν υπάρχουν μυστικά κονδύλια, υπάρχουν μόνο φανερά κονδύλια σε όλα τα υπουργεία γιατί διαχειρίζονται κρατικό χρήμα. Επομένως, είναι όλοι υπόλογοι και πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας και στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και σε όλα τα υπουργεία και να ελεγχθεί όλη η τελευταία δεκαετία, γιατί τα υπονοούμενα δεν αφορούν μόνο τον κ. Κοτζιά, αφορούν όλους που "είχαν το μαχαίρι και έκοβαν το καρπούζι"».

Θεοδωράκης: Οκτώ υπουργεία έχουν και μοιράζουν μυστικά κονδύλια

Απαντήσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων αξίωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Υπενθύμισε δε ότι ο ίδιος έχει θέσει δύο φορές το θέμα στη Βουλή: «Εμείς προτείναμε τα μυστικά κονδύλια να περιοριστούν μόνο στα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη και να ελέγχονται από τη Βουλή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ