ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι εξελίξεις στα Σκόπια «πυροδότησαν» πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα

Οι εξελίξεις στα Σκόπια «πυροδότησαν» πολιτικές αντιδράσεις στην Αθήνα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσαν οι εξελίξεις στα Σκόπια, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει «βολές» κατά της κυβέρνησης αλλά και του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Από την Κεφαλονιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή γιατί θεωρούμε ότι είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα καθώς για πρώτη φορά εκχωρείται η "μακεδονική" γλώσσα και εθνότητα στους γείτονες» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επικυρωθεί από τη Βουλή είναι να γίνουν εθνικές εκλογές πριν έρθει στη Βουλή προς κύρωση η συμφωνία. Η εικόνα της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία δεν συνάδει με την εικόνα χώρας που προσδοκά να μπει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Με αφορμή όσα έγραψε ο Πάνος Καμμένος στο Twitter, η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία.

Νωρίτερα, «βολές» είχε εξαπολύσει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, που χαρακτήρισε «επιζήμια για τη χώρα» τη θητεία του Νίκου Κοτζιά αλλά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο απολογισμός της θητείας Κοτζιά θα μείνει στην ιστορία και τη συνείδηση των Ελλήνων για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και την εκχώρηση της "μακεδονικής" εθνότητας και γλώσσας στα Σκόπια» αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος, και συμπληρώνει:

Είναι, επιπλέον, απολογισμός ανοικτών μετώπων και επιζήμιων χειρισμών στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, καθώς και κακοδιοίκησης και αυταρχισμού στο υπουργείο Εξωτερικών.

Θεοδωράκης: Διώχνει τον υπουργό της Συμφωνίας των Πρεσπών και κρατά τον σαμποτέρ της Συμφωνίας

Σε δηλώσεις του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που έγιναν ωστόσο πριν ξεκαθαρίσει το τοπίο στην πΓΔΜ, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε:

«Αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να αλλάξει εξωτερική πολιτική, τότε καλώς έκανε κα απομάκρυνε τον κ. Κοτζιά. Αν όμως δεν θέλει να αλλάξει εξωτερική πολιτική τότε υπέστη μια μεγάλη ήττα. Διώχνει τον υπουργό της Συμφωνίας των Πρεσπών και κρατά τον σαμποτέρ της Συμφωνίας» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Ένωση Κεντρώων: Σύντομα θα έρθει και η ώρα της ελληνικής Βουλής

«Κάποιοι επιπόλαιοι πίστευαν ότι η Βουλή των Σκοπίων δεν θα ψήφιζε με τον αριθμό “80” την αλλαγή του συντάγματος. Οι Σκοπιανοί, όμως, που κέρδισαν τα πάντα με τις Πρέσπες, δεν ήταν ηλίθιοι και ψήφισαν “ναι” και τώρα η τορπίλη του σκοπιανού έρχεται προς την Ελλάδα» τονίζει ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων, μετά τις εξελίξεις στην πΓΔΜ.

Η εν λόγω ανακοίνωση υπογραμμίζει, επίσης, ότι σύντομα θα έρθει η ώρα της ελληνικής Βουλής.

«Ο κ. Καμμένος τι θα κάνει τώρα; Θα συνεχίσει το θέατρο; Θα συνεχίσει να λέει ότι θα πάει με τον Τσίπρα μέχρι τέλος; Θα πειθαρχήσει στο σιωπητήριο που επέβαλε ο Τσίπρας;» διερωτάται η Ένωση Κεντρώων.

ΚΚΕ: Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήθελαν οι ΗΠΑ

Με τη σειρά του, το ΚΚΕ μίλησε για «όργιο απροκάλυπτων παρεμβάσεων».

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της FYROM είναι αυτό που ήθελαν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που κατέφυγαν σε όλα τα μέσα και σε ένα όργιο απροκάλυπτων παρεμβάσεων για να τη διασφαλίσουν» σχολίασε το ΚΚΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ