ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαβρόγλου: Οι πρυτάνεις να καλούν την αστυνομία όταν διαπράττονται κακουργήματα

Γαβρόγλου: Οι πρυτάνεις να καλούν την αστυνομία όταν διαπράττονται κακουργήματα
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ζήτησε από τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων να καλούν την αστυνομία κάθε φορά που διαπράττεται κάποιο κακούργημα στους χώρους του ιδρύματος, όπως παραδείγματος χάριν αυτό της διακίνησης ναρκωτικών.

«Η διακίνηση ναρκωτικών», τόνισε, «είναι κακούργημα. Είμαστε απόλυτοι ως προς αυτό. Οι πρυτάνεις να καλέσουν την αστυνομία. Γιατί όλα τα φώτα στο προαύλιο του ΑΠΘ είναι σβησμένα; Γιατί ένα βανάκι που έκανε περιπολία δεν υπάρχει πια;», διερωτήθηκε , μιλώντας στο ραδιόφωνο του news24/7.

Μάλιστα, ο υπουργός ζήτησε από τους πρυτάνεις να αποταθούν στις αρμόδιες υπουργούς, Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Παπακώστα, σε περίπτωση που η αστυνομία δεν κάνει καλά τη δουλειά της.

«Η νεολαία της ΝΔ μετά από 45 λεπτά έστειλε πίσω το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια. Υπάρχουν μέρη στα πανεπιστήμια που είναι χώροι ανομίας. Αλλά είναι λάθος να γενικεύουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν κάποιοι που τους βολεύει να προβάλουν αυτή την εικόνα. Υπάρχει πρόβλημα. Για τα κακουργήματα ο νόμος είναι σαφέστατος. Η λύση δεν είναι μονοσήμαντη. Δεν ρωτάμε τις συγκλήτους, μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε διάλογους. Πάμε να ρωτήσουμε τις συγκλήτους, δεν μας απαντάνε. Μερικές φορές μέρος της παραβατικότητας είναι οι φοιτητές μας. Δεν πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους; Όταν λέμε να διεκδικήσουν οι φοιτητές τους χώρους τους δεν σημαίνει ότι τους καλούμε να ασκήσουν βία. Όσο είμαστε απόντες, τόσο οι χώροι αυτοί θα αποκτούν παθογένειες. Όταν έγινε το σκάνδαλο αντιγραφής στην Πάτρα, ζήτησα να συζητηθεί το θέμα για μια ολόκληρη μέρα. Αν δεν συζητάμε αυτοί οι χώροι αποξενώνονται από αυτό που πρέπει να είναι», είπε, ακόμη.

Αναφορικά με την παρουσία του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε πως «υπάρχουν διεργασίες μέσα στο πανεπιστήμιο που πρέπει να αναπτυχθούν», τονίζοντας, παράλληλα, πως «η ανακοίνωση της συνόδου πρυτάνεων υπονομεύει την προσπάθεια του ΕΚΠΑ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική. Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει και η ΝΔ να κοιτάξει τη δουλειά της. Οι κραυγές γιατί δεν έρχεται η αστυνομία είναι για να μη συζητηθεί το πρόβλημα. Εκτός αν θεωρούμε ότι όλα μπορεί να τα λύσει η αστυνομία. Είναι σαν τους γονείς που βάζουν σε τάξη τα παιδιά με την απειλή του μπαμπούλα».

Ερωτώμενος στην εισβολή που έγινε χθες, Δευτέρα, στο γραφείο του ο ίδιος τόνισε πως το υπουργείο Παιδείας είναι ένας χώρος με προβλήματα φύλαξης, ενώ αναφορικά με τους εισβολείς είπε: «Ήρθαν κάτω από 40 άτομα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με έντονο τρόπο, πολλά πράγματα τα αγνοούσαν. Εκείνο που μας προβληματίζει είναι από πού αντλούν τη νομιμότητά τους, δεν είναι αποτέλεσμα γενικών συνελεύσεων ή κινηματικών αποφάσεων η δράση τους. Υπάρχουν ομάδες που αποφασίζουν κάτι με κάλυψη πολιτικών κομμάτων. Υπάρχουν κόμματα που κλείνουν τα μάτια, όχι υποχρεωτικά εξωκοινοβουλευτικά. Ο Ριζοσπάστης είχε μιλήσει για μέτωπο μαθητών πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το λύκειο το οποίο καν δεν είχαν μελετήσει καλά. Το αίτημα ασφαλώς δεν γίνεται δεκτό. Τους ρωτούσα και δεν μπορούσαν να μου απαντήσουν πειστικά. Η ΝΔ δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο πέρα από το να αναδείξει τα θέματα της ανομίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ