ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουμουτσάκος για casus belli: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Κουμουτσάκος για casus belli: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι η επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης είναι «αιτία πολέμου» και καλεί την κυβέρνηση να ενημερώσει πλήρως και επίσημα τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την κατάσταση, την πορεία και την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας είναι σαφές: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, και να σταματήσει κάθε ενέργεια που δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» δηλώνει ο τομεάρχης Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όλο το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίζονται από την επίμονη και έντονη παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνει ο κ. Κουμουτσάκος σε δήλωσή του, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι καλλιεργεί «άκριτη υπεραισιοδοξία για δήθεν νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και διαύλους επικοινωνίας, όπως έγινε και μετά την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη από πλευράς της κυβέρνησης «να ενημερώσει πλήρως και επίσημα τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για την κατάσταση, την πορεία και την προοπτική των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Η Νέα Δημοκρατία απαιτεί απαντήσεις τόσο στο αίτημά της για άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής που υπέβαλε από τις 12 Οκτωβρίου όσο και στην Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών που κατέθεσε στις 18 Οκτωβρίου με αφορμή την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο» τονίζει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ