ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι: Χιλιάδες απευθείας συμβάσεις, εκατομμύρια ευρώ σε λίγους και νέα ερωτήματα για το προσφυγικό

Ποτάμι: Χιλιάδες απευθείας συμβάσεις, εκατομμύρια ευρώ σε λίγους και νέα ερωτήματα για το προσφυγικό
REUTERS/Alkis Konstantinidis/File Photo

«Γκρίζα σημεία» στη διαχείριση των χρημάτων στο προσφυγικό «αποκαλύπτουν» σύμφωνα με το Ποτάμι οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων σε ερώτηση που είχε καταθέσει σύσσωμη η ΚΟ με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη. 

Τα επίσημα έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή αποκαλύπτουν πολλές εκατοντάδες συμβάσεις με απευθείας ανάθεση, διαδοχικές ανανεώσεις συμβάσεων έως και 45 φορές στους ίδιους ανθρώπους, καθώς και αναθέσεις «μέσω διαπραγματεύσεων» χωρίς να έχουν υπάρξει δημόσιες προκηρύξεις και «πρόχειρους»- «συνοπτικούς διαγωνισμούς».

Μόνον τα στοιχεία από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δείχνουν πως σχεδόν το 80% του ποσού των συμβάσεων αφορούν τον τομέα της σίτισης στα hot spots των νησιών. Η μερίδα του λέοντος των χρημάτων αυτών, αναφέρουν στο Ποτάμι, έχει κατευθυνθεί με απευθείας αναθέσεις σε πολύ μικρό αριθμό συγκεκριμένων εταιριών κέτερινγκ, κάτι που παραπέμπει σε συνθήκες ενός ιδιότυπου «καρτέλ».

• Συγκεκριμένα οι δαπάνες για τις προσφυγικές δομές του ΥΕΘΑ δείχνουν ότι έως σήμερα έχουν συναφθεί 1.967 συμβάσεις ύψους 112.077.099 ευρώ εκ των οποίων τα 88.563.087 έχουν διατεθεί για τη σίτιση.
• Ενδεικτικά για τα hot spots των νησιών Μυτιλήνης, Σάμου και Κω έχουν συνολικά συναφθεί σε δύο χρόνια 302 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 30,4 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 27,9 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συσσίτια που έχουν δοθεί χωρίς δημόσιους διαγωνισμούς σε μόλις 4 εταιρίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Αττική έχουν συναφθεί συμβάσεις σίτισης συνολικής αξίας 31,4 εκατομμυρίων ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις των συμβάσεων σίτισης δεν αναγράφεται η χρονική διάρκεια των συμβάσεων, ούτε ο αριθμός των ατόμων που σιτίστηκαν.

Αντίστοιχα ερωτηματικά προκύπτουν σύμφωνα με το Ποτάμι για τις δαπάνες για τις υποδομές.
Για τις δομές φιλοξενίας στην βόρεια Ελλάδα (Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Τσεπέλοβο, Κόνιτσα κ.λ.π.) δαπανήθηκαν σχεδόν 19 εκατομμύρια ευρώ με 594 συμβάσεις, οι περισσότερες με απευθείας αναθέσεις ή με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Βέροιας όπου από τις 328 συμβάσεις – ύψους 8.5 εκατομμυρίων - μόνο οι 41 έγιναν με δημόσιο διαγωνισμό.

Οι αποκαλύψεις γύρω από τις συμβάσεις εγείρουν νέα ερωτήματα πρόσθετα από αυτά που έχουν ανακύψει και έχουν κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

«Το Ποτάμι επανειλημμένα είχε επισημάνει την προχειρότητα και τελικά την κακοδιαχείριση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό/ προσφυγικό. Οι απαντήσεις των υπουργείων αντί να αμβλύνουν τις ανησυχίες μας, τις ενισχύουν. Η δική μας προσπάθεια για διαφάνεια, λογοδοσία και καταλογισμό ευθυνών θα συνεχιστεί γιατί αυτά θα καθορίσουν την ανθρώπινη διαβίωση μεταναστών και προσφύγων αλλά και το επίπεδο ζωής των περιοχών που τους φιλοξενούν», αναφέρουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ