ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη συνεργασία όλων για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ζήτησε η Γεννηματά

Τη συνεργασία όλων για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου ζήτησε η Γεννηματά
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης με στόχο την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου, ζήτησε κατά τον χαιρετισμό της, στην ημερίδα για την 30η επέτειο της ένταξης της Μεσαιωνικής Πόλης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, σήμερα το πρωί στο παλάτι των Ιπποτών στη Ρόδο.

«Σήμερα χρειάζεται να κάνουμε τα επόμενα βήματα με τη συνεργασία όλων. Προκειμένου όχι μόνο να καταθέσουμε ένα σχέδιο αειφόρου διαχείρισης και ανάδειξης της Μεσαιωνικής Πόλης, αλλά να δεσμευτούμε για τη χρηματοδότηση και την υλοποίησή του» τόνισε στην παρέμβασή της η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι πρέπει να γίνει αυτό που γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με παράλληλη εξασφάλιση πόρων.

«Εδώ αναδεικνύεται η ανάγκη της Εθνικής Συνεννόησης» τόνισε η πρόεδρος του «Κινήματος Αλλαγής» λέγοντας ότι το πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση τις Ροδίτικης, Δωδεκανησιακής, Ελληνικής Κοινωνίας, για τους στόχους, για το γιατί αυτή η Ιστορία, αυτή η Πόλη, αυτές οι αξίες πρέπει να διασφαλισθούν.

«Υπάρχει αρκετή δουλειά στη συνέχεια. Παρά τα σημαντικά βήματα προόδου, που έχουν γίνει για την αποκατάσταση κτιρίων, χώρων και μνημείων με την πρώτη Προγραμματική Σύμβαση του 1984, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα που εμφανίζει η πόλη είναι σημαντικά.» τόνισε επίσης η κ. Γεννηματά η οποία ζήτησε να αναλάβουν, η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τις ευθύνες τους με τη συνεργασία του δήμου Ρόδου και του Πολυτεχνείου έτσι ώστε να συνταχθεί η πρόταση για ένα πρότυπο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την προστασία της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου και να εξασφαλιστούν οι πόροι για τη συνέχιση της προγραμματικής σύμβασης.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Γεννηματά στην πρώτη προγραμματική σύμβαση για τη Μεσαιωνική Πόλη που υπεγράφη στη βάση της θέσπισης της αποκέντρωσης από τον αείμνηστο Γιώργο Γεννηματά για την προστασία των μνημείων, και υπεγράφη από την Μελίνα Μερκούρη.

«Η πολιτική μας κληρονομιά δεσμεύει το Kίνημα Aλλαγής να συνεχίσει τον αγώνα εξόδου από την κρίση μαζί με τις τοπικές κοινωνίες αλλά και με την κινητοποίηση των διεθνών οργανισμών για την αειφόρο ανάπτυξη στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι κρίσιμος αναπτυξιακός πόρος, η σωστή διαχείριση του οποίου μπορεί να εξασφαλίσει τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο» τόνισε η κ. Γεννηματά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ