ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Αχτσιόγλου: Εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Το νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αναμένεται να κατατεθεί εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις της Έφης Αχτσιόγλου. Συγκεκριμένα, το ποσοστό της εισφοράς για την κύρια σύνταξη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, θα μειωθεί στο 13,3% από το 20% που είναι σήμερα, ενώ για τους αγρότες θα μειωθεί στο 12% από το 18%.

Η υπουργός Εργασίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7», διαμήνυσε ότι «όλα τα θετικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα νομοθετηθούν και θα υλοποιηθούν κανονικά και θα αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2019».

Η κ. Αχτσιόγλου τόνισε επίσης, ότι δεύτερη επιπρόσθετη ελάφρυνση θα υπάρχει για τους επιστήμονες, δηλαδή, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οι οποίοι πληρώνουν εισφορές και για επικούρηση και εφάπαξ. «Σε αυτούς, το πόσο που θα καταβάλουν θα είναι το ελάχιστο που ορίζεται από το νόμο για όλους, δηλαδή, τα 64,5 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, αυτή η ελάφρυνση για την επικούρηση και το εφάπαξ θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2017», εξήγησε.

Αναφερόμενη στο μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για το 2019, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «οι εταίροι έχουν αποδεχτεί ότι το μέτρο δεν είναι διαρθρωτικά αναγκαίο - ότι, δηλαδή, δεν είναι αναγκαίο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Άρα, αυτό το σκέλος έχει κλείσει».

«Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, έχουν αποδεχτεί ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και εντεύθεν. Επομένως, και αυτό έχει κλείσει. Αυτήν τη στιγμή, συζητάμε το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, πέραν της επίτευξης των στόχων και χωρίς την εφαρμογή του μέτρου για την υλοποίηση θετικών μέτρων και ως προς αυτό συγκλίνουμε διαρκώς», συμπλήρωσε.

Σχετικά με το θέμα των δικαστικών αποφάσεων για τις αναδρομικές διεκδικήσεις συνταξιούχων, η υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Το 2012, με νόμους του κ. Κουτρουμάνη και του κ. Βρούτση, περικόπηκαν εκ νέου, μετά το 2010 και το 2011, οριζοντίως οι συντάξεις. Το 2015, το ΣτΕ με μία απόφαση - πιλότο έκρινε ότι αυτές οι νέες περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές και είπε, ωστόσο, ότι η απόφασή του δεν έχει αναδρομική ισχύ, άρα, ότι δεν θα καταβληθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους, πριν από το 2015, αλλά ότι η απόφασή του ισχύει για το μέλλον, από το 2015 και μετά».

Η παρούσα κυβέρνηση το 2016, σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, «συμμορφούμενη απολύτως με τις αρχές του Συντάγματος, προχώρησε σε μία μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που όρισε ενιαίους κανόνες υπολογισμού εισφορών και συντάξεων για όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, συνέδεσε για πρώτη φορά τις εισφορές που καταβάλλει ένας άνθρωπος με τη σύνταξή του και διαμόρφωσε έτσι ένα καθαρό πεδίο, το οποίο εναρμονίζεται απολύτως με τις συνταγματικές αρχές, προστατεύοντας παράλληλα τις καταβαλλόμενες συντάξεις».

«Επομένως, από την πλευρά της, η παρούσα κυβέρνηση έκανε θεσμικά και πολιτικά αυτό που έπρεπε, με αίσθημα ευθύνης για το ασφαλιστικό σύστημα και γι’ αυτό σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο και μπορούμε να κάνουμε και διορθωτικές παρεμβάσεις διαρκώς», τόνισε.

Αναφορικά με την απόφαση Μονομελούς Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι «αυτή η απόφαση αντιβαίνει στην απόφαση του ΣτΕ και έχουν ασκηθεί, όπως είναι υποχρεωτικό, τα ένδικα μέσα, η έφεση, προκειμένου να εξελιχθεί δικαστικά».

«Αυτά αφορούν το δικαστικό δρόμο τον οποίο παρακολουθούμε» δήλωσε, ενώ για τη στάση της αντιπολίτευσης σχετικά με το θέμα, η υπουργός έκανε λόγο για «θράσος» από πλευράς αξιωματικής αντιπολίτευσης «να κουνάει το δάχτυλο, όταν έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τις περιόδους που συγκυβερνούσαν, είχαν προβεί σε διαδοχικές περικοπές των συντάξεων και, παρ’ όλα αυτά, παρέδωσαν το ασφαλιστικό σύστημα με ένα έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτες συντάξεις», σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου, συμπληρώνοντας ότι πραγματοποίησαν ένα τεράστιο αρνητικό θαύμα, «γιατί πραγματικά αναρωτιέμαι πως γίνεται να κόβεις τόσες φορές τις συντάξεις και να παραδίδεις το ασφαλιστικό με τέτοιο έλλειμμα».

Η υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι έκοψαν τις συντάξεις «με έναν τρόπο που κρίνεται ακραία αντισυνταγματικός από το ΣτΕ και θεωρούν ότι μπορούν να κουνούν το δάχτυλο στην παρούσα κυβέρνηση, η οποία ακριβώς παρενέβη και διόρθωσε το σύστημα».

«Στην πραγματικότητα, κάναμε μία συνολική διόρθωση του συστήματος, για να υπάρχουν δίκαιοι κανόνες, προστατεύοντας τις καταβαλλόμενες συντάξεις και, αυτήν τη στιγμή, έχουμε ένα σύστημα που στέκεται στα πόδια του», διευκρίνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ