ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδρομικά: Οι τοποθετήσεις των υπουργών στη συζήτηση της Βουλής

Αναδρομικά: Οι τοποθετήσεις των υπουργών στη συζήτηση της Βουλής
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αποφασισμένη να αποκαταστήσει όλες τις αδικίες των προηγούμενων μνημονιακών ετών, φαίνεται η κυβέρνηση κι αυτό επισημαίνουν σήμερα στη Βουλή, όπου ψηφίζεται η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών ύψους 820 εκατ. ευρώ στους ένστολους, αλλά και άλλες κατηγορίες, κυβερνητικά στελέχη που από το πρωί λαμβάνουν το λόγο.

Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλιών υπουργών και βουλευτών είναι πως με την υπερψήφιση του πρώτου θετικού δημοσιονομικού μέτρου, ανοίγει ο κύκλος των κυβερνητικών παροχών, καθώς θα ακολουθήσουν μια σειρά ρυθμίσεων για φοροελαφρύνσεις και άλλα θετικά μέτρα που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι χαρακτηριστική η φράση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη πως «θα έρχονται με ρυθμούς πολυβόλου τα θετικά μέτρα».

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής πληθώρα υπουργών έχει τοποθετηθεί, καθώς τα αναδρομικά δίνονται εκτός από τους ένστολους και σε άλλες κατηγορίες (στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στους Ιατρούς του ΕΣΥ, τους Ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τους Επίκουρους Ιατρούς καθώς και Ειδικευόμενους Ιατρούς, τα μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων της χώρας, τα μέλη Ε.Π των ΤΕΙ, τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους).

«Θα έρχονται συνεχείς τροπολογίες με μέτρα ελάφρυνσης, καθώς η κυβέρνηση δεν έκρυβε χρήματα, ούτε τα έβαζε σε offshore», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας, ενώ η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη είπε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει βήμα–βήμα όλες τις αδικίες και να κάνει πράξη κάθε μέτρο που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση.

«Είναι ανείπωτος ο πανικός αυτών που νόμιζαν πως δεν θα τα βγάζαμε πέρα», είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

«Δεν είναι μόνον νόμιμο αυτό που γίνεται, είναι και ηθικό», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης.

«Είναι άλλο ένα αποτύπωμα τι σηματοδοτεί η ολοκλήρωση του προγράμματος», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ