ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντολή Τσίπρα για ολοκλήρωση των hot spots μέχρι την Τετάρτη

Εντολή Τσίπρα για ολοκλήρωση των hot spots μέχρι την Τετάρτη
Να αποφύγει τη δημιουργία προβλημάτων από χώρες που αντιπαρατίθενται με την Ελλάδα στο προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης, επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οδηγία προς τους αρμόδιους φορείς να έχουν ολοκληρώσει έως την Τετάρτη τα hot spots που έχει συμφωνήσει να δημιουργήσει η ελληνική κυβέρνηση, βάσει των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μεταναστευτικό, έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να συναντήσει την ερχόμενη Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρώπης με αντικείμενο το επίμαχο θέμα, προβλήματα από κάποιες χώρες που αντιπαρατίθενται με την Ελλάδα στο προσφυγικό και έχοντας στο μυαλό του τα πρόσφατα σενάρια που διακινήθηκαν για έξοδο της χώρας από την ζώνη Σένγκεν, επιδιώκει να μην υπάρχουν καθυστερήσεις από την ελληνική πλευρά.

Ουσιαστικά, να μην δώσει η χώρα δικαιώματα για να της επιβάλλουν καταστάσεις και αποφάσεις με τις οποίες διαφωνεί.

Είναι γεγονός πως στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν και παραδέχονται ότι «ίσως κάποιοι να μας την έχουν στημένη» φωτογραφίζοντας ακραίους συντηρητικούς κύκλους που θέλουν να αποτινάξουν το μεταναστευτικό από την δική τους ατζέντα και να το καταστήσουν αποκλειστικό πρόβλημα της χώρας μας.

Στο Μαξίμου αγωνιούν επίσης για την πιθανότητα η ΕΕ να στείλει την Frontex στα σύνορά μας χωρίς καν να ερωτηθεί η χώρα μας προκειμένου να συναινέσει- κάτι που έχει προαναγγελθεί- και θεωρεί ότι πρέπει να έχει τις κεραίες της τεντωμένες «γιατί κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ότι μπαίνουν στην χώρα δυνάμεις κατοχής».

Γενικώς, η κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της στο Μεταναστευτικό γνωρίζοντας ότι στην Σύνοδο Κορυφής θα περάσει από δύσκολες εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να αντεπεξέλθει επιτυχώς.

Κύκλοι του Μαξίμου, πάντως, διαψεύδουν ότι η κυβέρνηση θα αποδεχτεί την πραγματοποίηση τριμερούς για το Μεταναστευτικό με την συμμετοχή Ελλάδας, Γερμανίας και Τουρκίας τονίζοντας ότι η χώρα μας δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχει σε κάτι ευρύτερο που θα έχει την θεσμική σφραγίδα της Ευρώπης, ενδεχομένως υπό την αιγίδα του Ντόναλντ Τουσκ.

Η ανησυχία για το Μαξίμου αυτήν την εβδομάδα είναι διπλή καθώς την Τετάρτη συνεδριάζει το Εurogroup για να εγκρίνει την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ως τελευταίου τμήματος της πρώτης δόσης, όμως στην κυβέρνηση φοβούνται ότι κάποιες χώρες όπως για παράδειγμα η Γερμανία ενδέχεται να βάλουν και πάλι εμπόδια, ιδίως μετά την πρόσφατη κόντρα με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με αιχμή την συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ