ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να βρει υποψήφιο για τον Δήμο Αθήνας

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να βρει υποψήφιο για τον Δήμο Αθήνας
Η παρουσία Μπακογιάννη κάνει ακόμα δυσκολότερο το έργο του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθήνας EUROKINISSI

Η επιλογή του υποψήφιου για τον Δήμο Αθήνας ήταν πάντα μια δύσκολη υπόθεση για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου. Η πρωτεύουσα θεωρείται «γαλάζιο» προπύργιο και δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν «πάνω στο κύμα» δεν κατάφερε να εκλέξει Δήμαρχο στην Αθήνα.

Ρίχνοντας μια ματιά στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών τα τελευταία είκοσι χρόνια, θα δει ότι τα ποσοστά των υποψηφίων του κόμματος –με εξαίρεση αυτά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη – κυμάνθηκαν πολύ χαμηλά. Το 1998 η Μαρία Δαμανάκη, ως κοινή υποψήφια ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού έλαβε μόλις 16.4% με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με 57.7%. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Φώτης Κουβέλης έλαβε 5,90 % ενώ το 2006 ο πρωτοεμφανιζόμενος, τότε, Αλέξης Τσίπρας κατέγραψε 10.5% ποσοστό που θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία. Το 2010 και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη αρχίσει να ανεβαίνει εκλογικά η Ελένη Πορτάλιου καταγράφει το απογοητευτικό 5.8% για να έρθει το 2014 ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο και να διεκδικήσει στα ίσα τον Δήμο από τον Γιώργο Καμίνη.

Αν και οι επιλογές της Κουμουνδούρου ήταν πάντα κεντρικά πολιτικά στελέχη η αλήθεια είναι ότι την τελευταία δεκαετία έγιναν διάφορες προσπάθειες να κατέλθει υποψήφιος με ευρύτερη απήχηση, κυρίως από τον χώρο του πολιτισμού. Το 2014 για παράδειγμα είχαν προχωρήσει οι επαφές τόσο με τον Λάκη Λαζόπουλο όσο και με τον Γιώργο Κιμούλη, οι οποίες όμως δεν τελεσφόρησαν, κυρίως λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων, όπως, παλιότερα και αυτή του ΔιονύσηΤσακνή.

Εκ των πραγμάτων η υποψηφιότητα του Κωστή Μπακογιάννη δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο νυν περιφερειάρχης Στερέας Ελλάδας είναι πρόσωπο που συσπειρώνει τον χώρο της Δεξιάς, μπορεί να αντλήσει από το Κέντρο ενώ έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε αυτοδιοικητικές θέσεις. Επιπλέον, γνωρίζει καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι, πράγμα πολύ χρήσιμο για τέτοιου είδους εκλογές.

Είναι εμφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να βρει τον υποψήφιο ο οποίος θα χτυπήσει στα ίσα τον κ. Μπακογιάννη, ο οποίος θεωρείται το μεγάλο φαβορί. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βολιδοσκοπήσει ορισμένες περιπτώσεις ανθρώπων εκτός πολιτικής, με συγκεκριμένα όμως κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, οι οποίοι είτε δεν έδειξαν τόσο «θερμοί» είτε δεν πέρναγαν από το κόμμα. Τέλος, στην Κουμουνδούρου έχουν να αντιμετωπίσουν και την απονεύρωση των κομματικών οργανώσεων, οι οποίες μετά τη διάσπαση του 2015 έχασαν τα περισσότερα ενεργά τους στελέχη αλλά και το περιορισμένο, πλέον, ενδιαφέρον κεντρικών στελεχών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πώς έχουν τα δεδομένα αυτή τη στιγμή

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η τελική απόφαση δεν έχει ακόμη ληφθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας συζητά με τους συνεργάτες του ενώ το χρίσμα θα δοθεί μόνο αν είναι απολύτως σύμφωνος και ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως έχουν τα σημερινά δεδομένα δύο είναι τα φαβορί. Και οι δύο είναι νέοι, στελέχη προερχόμενα από το κόμμα και έχουν δοκιμαστεί σε θέσεις ευθύνης. Πρόκειται για τον αν. υπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο και την πολιτική του προϊστάμενη στο υπουργείο Έφη Αχτσιόγλου. Ο πρώτος είναι πρόσωπο αγαπητό στον κομματικό μηχανισμό, έχει διατελέσει Γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού ενώ στα υπέρ του θεωρείται το γεγονός ότι ζει και δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Από την άλλη η υπουργός Εργασίας θεωρείται πιο «εκλέξιμη» υποψηφιότητα όμως μέχρι την υπουργοποίησή ήταν μόνιμος κάτοικος Θεσσαλονίκης, γεγονός που μετρά στα αρνητικά. Πάντως, το όνομα του Νίκου Μπελαβίλα δεν θεωρείται «καμένο» παρά την αρχική του άρνηση, όπως, επίσης και δεν πρέπει να αποκλειστεί ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ να είναι όνομα που δεν έχει καν γραφτεί και να ανακοινωθεί σε χρόνο που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ