ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος για τουρκικές προκλήσεις: Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο

Κατρούγκαλος για τουρκικές προκλήσεις: Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την εκτίμηση πως «η Ελλάδα πάντοτε αντιδρά με νηφαλιότητα στις τουρκικές προκλήσεις και πάντοτε τις αξιολογεί υπό αυτό το πρίσμα», εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, αμέσως μετά την λήξη των εργασιών στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας παγίως βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα εθνικά μας δίκαια είναι πάντοτε εξοπλισμένα με τη νομιμότητα», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος, σε δήλωσή του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Έχουμε προχωρήσει στις αναγκαίες διπλωματικές συνεργασίες σε διμερές και τριμερές επίπεδο. Συντονίζοντας το βηματισμό μας με την Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να μην υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ.

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες δημοσιεύσεις χαρτών που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που προβάλλονται ισχυρισμοί που δεν έχουν καμία βάση με το Διεθνές Δίκαιο», υπογραμμίζοντας ότι «οι συγκεκριμένοι χάρτες δεν έχουν προβληθεί ποτέ επίσημα από την τουρκική πλευρά».

«Έχουμε συγκεκριμένα επιχειρήματα που θεμελιώνονται στο διεθνές δίκαιο και προφανώς αποκρούουν παντελώς αβάσιμους ισχυρισμούς, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχουν υφαλοκρηπίδα τα νησιά», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ