ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Από τον πρωθυπουργό οι τελικές αποφάσεις για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας

Τζανακόπουλος: Από τον πρωθυπουργό οι τελικές αποφάσεις για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας
eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα λάβουν, όταν έρθει η ώρα, τις τελικές αποφάσεις για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι το επόμενο διάστημα, θα εκπονήσουν το σχετικό σχέδιο νόμου, «διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση».

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου, ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης συμφωνίας Πολιτείας-Εκκλησίας, οι οποίες μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή, ανέφερε ακόμα ο κ. Τζανακόπουλος, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας, η οποία ανακοινώθηκε στις κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια και διαθέτει τη σχετική πολιτική βούληση, στα πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου. Ωστόσο, η Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητά της να αποφασίζει για θέματα, τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως, για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους. Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ' ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία».

Για την οικονομία

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στο σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο κατατίθεται αύριο στη Βουλή, τονίζοντας ότι διαψεύδει τελικώς τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους και όλους εκείνους που επί αρκετούς μήνες στήριξαν την αντιπολιτευτική τους τακτική απέναντι στην κυβέρνηση με διαστρεβλώσεις, ψευδείς ειδήσεις, αλλά και σε επιχειρήσεις υπονόμευσης με κάθε ευκαιρία». Παράλληλα τόνισε ότι καταρρέει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας περί 4ου μνημονίου.

«Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι το μέτρο αυτό είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και φυσικά αχρείαστο για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% για το 2019 και εντεύθεν φαίνεται ότι έχουν βρει ευήκοα ώτα κατά την επεξεργασία του ελληνικού προϋπολογισμού στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου και η έκθεση της Κομισιόν που θα αναρτηθεί, όπως ξέρετε, αύριο το πρωί είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι θετική σχετικά», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

«Ο προϋπολογισμός, όμως, του 2019 είναι για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη δεκαετία προϋπολογισμός και λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης. Θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».

«Τα μέτρα αυτά μάλιστα δεν θα είναι ύψους 750 εκατομμυρίων, όπως είχε προϋπολογιστεί αρχικά, αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια, καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και μετά», εξήγησε.

«Άλλη μια εξέλιξη που φέρνει σε αμηχανία τη Νέα Δημοκρατία, καθώς αποδεικνύει τη θετική πορεία των δημόσιων οικονομικών, αλλά και της ελληνικής οικονομίας εν γένει», σημείωσε και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπαθεί διαρκώς να μετατοπίσει το ενδιαφέρον σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας που έχει υιοθετήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ