ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Η ΝΔ έθεσε τόσο χαμηλά τον πήχη που τον υπερπηδά και μια φυματική σαρανταποδαρούσα

Τσακαλώτος: Η ΝΔ έθεσε τόσο χαμηλά τον πήχη που τον υπερπηδά και μια φυματική σαρανταποδαρούσα
Εurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σε παραδοχή πως οι δεσμεύσεις για επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων τουλάχιστον έως το 2022 δημιουργούν λιτότητα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό 2019.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση πως τοποθετεί χαμηλά τον πήχη με αποτέλεσμα να τον υπερπηδά ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα.

Απαντώντας στην κριτική των βουλευτών της αντιπολίτευσης για τα μεγάλα πλεονάσματα για τα οποία δεσμεύθηκε η Ελλάδα έως το 2022 ο υπουργός εμφανίσθηκε απολογητικός. «Αν η ερώτηση είναι πως το 3,5% δημιουργεί λιτότητα η απάντηση είναι ναι. Είναι υπερβολικός στόχος και προσπαθούμε να τον αλλάξουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο…Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αλλά κάθε χρόνο μειώνεται αυτό το επίπεδο λιτότητας. Αν δεν κάναμε τίποτα και δεν αλλάζαμε τίποτα θα είχαμε πλεονάσματα 5,1% – 5,2%», ανέφερε.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του αρμόδιου τομεάρχη της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστου Σταϊκούρα και στην κριτική του πως το πρόγραμμα απέτυχε επειδή δεν έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έξοδο στις αγορές ο υπουργός απάντησε ως εξής:

«Έχουμε βγει 2,5 φορές στς αγορές. Τα επιτόκια είναι σχετικά υψηλά για διάφορους λόγους, αλλά εγώ μια ερώτηση θέλω να σας κάνω. Δεσμεύεστε να παραδεχθείτε την επιτυχία του προγράμματος αν βγούμε ξανά στις αγορές; Για να μην κοροϊδευόμαστε, μέχρι τώρα το κριτήριο ότι έχουμε τέταρτο μνημόνιο ήταν ότι θα μειωθούν οι συντάξεις. Δεν σας βγήκε αυτό το επιχείρημα, πάμε στο δεύτερο επιχείρημα. Το κριτήριο ότι είμαστε στο μνημόνιο είναι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Αν βγούμε στις αγορές, δεσμεύεστε εδώ κύριε Σταϊκούρα ότι θα βγείτε με εντιμότητα και θα πείτε «ναι βγήκαμε από το πρόγραμμα» ή θα βρεθεί ένα τρίτο κριτήριο;», ανέφερε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις επικρίσεις της ΝΔ έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στάση που έχει κρατήσει απέναντι στην κυβέρνηση. «Με ενοχλεί βαθύτατα ότι σας ενοχλεί βαθύτατα ότι η Ε.Ε. αποδέχεται την πολιτική μιας κυρίαρχης κυβέρνησης. Αυτό με ενοχλεί πάρα πολύ. Και βγαίνουν τα δικά σας μέσα και μιλάνε για ευρωπαίους «φρουϊζελέδες», γιατί δεν απαιτούν να κοπούν οι συντάξεις ή γιατί αποδέχονται το δικό μας μείγμα σε κάποιο σημείο. Αυτό είναι θέμα δημοκρατίας. Τι θέλετε δηλαδή; Θέλετε η Κομισιόν να χτυπάει την αυτόνομη ελληνική κυβέρνηση, την κυρίαρχη ελληνική κυβέρνηση που ψηφίστηκε από τον λαό; Πραγματικά, δεν καταλαβαίνω τι λέτε για την φύση της δημοκρατίας μας. Θέλετε οι ευρωπαίοι να τη βάλουν στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση την πολιτική σας; Θέλετε να συνταγματοποιήσουμε τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμός;», είπε, χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναγνώρισε πως εάν η Ευρώπη σημειώσει χαμηλότερη ανάπτυξη αυτό θα έχει επίδραση στην Ελλάδα, ωστόσο εκτίμησε πως δεν θα εμποδίσει την επιστροφή της χώρας στις αγορές. «Νομίζουμε ότι θα μπορέσουμε να βγούμε στις αγορές. Τον επόμενο χρόνο θα υπάρχει και το σχέδιο, πόσες φορές θέλουμε να βγούμε στις αγορές. Αυτό θα επηρεάσει τα επιτόκια, και όπως σωστά είπε κάποιος, και την εθνική οικονομία, αλλά και τις τράπεζες», τόνισε.

Σε σχέση με τις τράπεζες είπε πως λαμβάνονται μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια. «Προσπαθούμε μαζί με τις τράπεζες, μαζί με το ΤΧΣ, μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος να κάνουμε σχέδια και θα σας ενημερώσω κάποια στιγμή αργότερα στη Βουλή για τα κόκκινα δάνεια, πώς μπορούν να μειωθούν, που και αυτό θα βοηθήσει τη ρευστότητα», σημείωσε.

Ολοκληρώνοντας ο υπουργός παρομοίασε τον Χρήστο Σταϊκούρα με γνωστό μπασκετμπολίστα του ΝΒΑ που διακρίθηκε για τις πάσες που έδινε. «Σε μια προηγούμενη συζήτηση είχα ευχαριστήσει Βουλευτή της Αντιπολίτευσης, ότι ήταν σαν τον Σάκη Μουστακίδη. Αν θυμάστε ο Σάκης Μουστακίδης ήταν ο μεγάλος πασαδόρος του Ολυμπιακού στο βόλεϊ, ίσως ο καλύτερος πασαδόρος που έχει περάσει από το ελληνικό βόλεϊ, κατά την άποψή μου, αλλά επειδή δεν θέλω να έχω μεροληψία υπέρ του βόλεϊ, θέλω να σας μιλήσω για τον John Stockton. Ο John Stockton ήταν ο μπασκετμπολίστας του ΝΒΑ που έχει το ρεκόρ assist στο NBA. Έχει δέκα πέντε χιλιάδες οχτακόσια έξι (15.806) assist σε όλη την καριέρα του που δυστυχώς, έχει τελειώσει. Βέβαια, ο κ. Σταϊκούρας δεν έχει τελειώσει την καριέρα του, οπότε δεν ξέρουμε πόσες ακόμα assist θα δώσει στην Ελληνική Κυβέρνηση, αλλά τον ευχαριστούμε για όλα τα ερωτήματα, γιατί κάθε ένα από αυτά τα δέκα ερωτήματα, ήταν μια assist για την Ελληνική Κυβέρνηση, και πάλι ευχαριστώ», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ