ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρή αντιπαράθεση για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας στην επιτροπή για το Σύνταγμα

Σφοδρή αντιπαράθεση για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας στην επιτροπή για το Σύνταγμα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης ΝΔ ξέσπασε στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος που συζητά τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζουν ακροδεξιά στροφή στη ΝΔ και να δείχνουν τον Μάκη Βορίδη και τον ίδιο να απαντά, αποκαλώντας τους εθνομηδενιστές. 

Δεν έλειψαν και οι αιχμές κατά της εκκλησίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να χαρακτηρίζει τη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου «πολιτική συναλλαγή» και τον Θοδωρή Δρίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) να κατηγορεί την εκκλησία για πολιτική προπαγάνδα.

Αφορμή για την άγρια κόντρα στάθηκε η ευθεία κατηγορία του Μάκη Βορίδη προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για εθνομηδενιστές που επιχειρούν να καταργήσουν τη θρησκευτική ταυτότητα των Ελλήνων, γι αυτό και επιθυμεί το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας.

«Είστε εθνομηδενιστές, ο Εσταυρωμένος δεν θα βρίσκεται στα σχολεία και τα δικαστήρια, μην αποκρύπτετε την αλήθεια», είπε, προκαλώντας την αντίδραση της Τασίας Χριστοδουλοπούλου που τον αποκάλεσε «θεωρητικό ακροδεξιό», που είναι μειοψηφία στη ΝΔ και δεν έχει σχέση με τους κατσιαπλάδες της Χρυσής Αυγής.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου αποκάλεσε μίλησε για «βρικόλακες» της ΝΔ που δεν έχουν πολιτκό αφήγημα και αναλόγως της επικαιρότητας κινείται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

«Όποιος υπερασπίζεται ταυτότητα είτε εθνική, είτε θρησκευτική στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ακροδεξιός, αυτό είναι σκληρή κακοποίηση», αντέτεινε ο Μάκης Βορίδης με τη Σία Αναγνωστοπούλου να απαντά πως αποκαλεί εθνομηδενιστές τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επειδή υπερασπίζονται την καθολικότητα του κράτους.

«Η συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου είναι Βατοπέδι επί 1000», σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε πως «λαός-κράτος- εκκλησία είναι ένα πράγμα», είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου έκανε λόγο για συμφωνία για πολιτικούς σκοπούς και εκτίμησε πως ο λαός δεν θα αφήσει την κυβέρνηση να πειράξει το άρθρο 3. «Θα μείνετε με ιδεολογικές σας φαντασιώσεις», είπε προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πολιτική συναλλαγή» με αντάλλαγμα τη «σιωπή» της εκκλησίας στην τροποποίηση του άρθρου 3 του Συντάγματος, χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου. Επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση ότι επιχείρησε να εξαπατήσει την κοινή γνώμη ότι μένουν κενές 10.000 θέσεις εργασίας προεκλογικά, αποκαλώντας μάλιστα, «κολοσσιαία φούσκα» το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών που αποκάλυψε τις προθέσεις όλων.

«Ήταν άνθρακες ο θησαυρός, ήταν μια τεράστια κολοσσιαία φούσκα, η οποία διατάραξε την κατάσταση και μέσα στην εκκλησία και τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας και στην κοινωνία και νομίζω πως τώρα που έσκασε η φούσκα αυτή και πήγαν όλοι στα μεγέθη τους και αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις τους, μπορούμε να συζητήσουμε πολύ πιο ψύχραιμα και πολύ πιο ώριμα για το άρθρο 3 και το πραγματικό περιεχόμενο του», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ