ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζορτζ Μπους: Όταν η Ελλάδα υποδέχτηκε τον 41ο πρόεδρο των ΗΠΑ

Τζορτζ Μπους: Όταν η Ελλάδα υποδέχτηκε τον 41ο πρόεδρο των ΗΠΑ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ήταν καλοκαίρι του 1991. Πριν από 27 χρόνια ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, γινόταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκεπτόταν την Ελλάδα, έπειτα από τρεις και πλέον δεκαετίες.

Η επίσκεψη του 41ου Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα κλείστηκε, έπειτα από επίσημη πρόσκληση που του είχε απευθύνει ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Μητσοτάκης είχε καταστεί, άλλωστε, ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκεπτόταν τον Λευκό Οίκο από το 1964, όταν στις ΗΠΑ είχε βρεθεί ο «Γέρος της Δημοκρατίας», ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Όπως αναφέρουν ιστορικοί αναλυτές, οι σχέσεις Μητσοτάκη – Μπους υπήρξαν στενές και άριστες, γεγονός που αποκρυσταλλώθηκε με τον ερχομό του Αμερικανού Προέδρου στη χώρα μας.

Η ιστορική επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουλίου 1991 υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. To προεδρικό αεροσκάφος «Air Force One» προσγειώνεται στον τότε Διεθνή Αερολιμένα του Ελληνικού, όπου το ζεύγος Μπους γίνεται δεκτό από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.



Η ομιλία του Τζορτζ Μπους στη Βουλή των Ελλήνων

Η εικόνα του ειδικά διαμορφωμένου υπερυψωμένου «βήματος» στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, απ’ όπου ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος απευθύνεται στον ελληνικό λαό, έχει μείνει στην Ιστορία.

Ο Μπους μιλά, ενώπιον των βουλευτών, με θερμά λόγια για την Ελλάδα, γεγονός που ερμηνεύεται ως μια σημαντική, θετική μεταστροφή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Ο ίδιος δεσμεύεται για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ελλάδας, ανακοινώνοντας τη μίσθωση δύο φρεγατών της κατηγορίας Knox και την παράδοση δέκα αεροσκαφών τύπου F-4E Phantom το καλοκαίρι και άλλων 18 εντός του φθινοπώρου.

Η βόλτα στην Ακρόπολη, η Μαρίκα και τα… ντολμαδάκια

Η επίσκεψη του ζεύγους Μπους στην Αθήνα περιλαμβάνει, πέραν των επαφών με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, και βόλτα στην Ακρόπολη, όπου η Μπάρμπαρα και ο Τζορτζ βλέπουν από κοντά το ιστορικό μνημείο του Παρθενώνα.

Αμέσως μετά, μεταβαίνει στην Κρήτη, όπου συναντάται με τα στελέχη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη στρατιωτική βάση της Σούδας, ενώ επισκέπτεται και τους τάφους των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου στα Χανιά.

Ωστόσο, το ταξίδι στην Κρήτη είναι εκείνο που θα «σφραγίσει» την αγάπη του Τζορτζ Μπους για την Ελλάδα, λόγω της εξαιρετικής φιλοξενίας που έτυχε το ζεύγος από την οικογένεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ιδίως από τη σύζυγο του Έλληνα πρωθυπουργού, Μαρίκα.

Τόσο η Μπάρμπαρα όσο και ο Τζορτζ μαγεύονται από τις άριστες μαγειρικές δεξιότητες της Μαρίκας Μητσοτάκη. Ο ίδιος είχε, μάλιστα, να το λέει για την εξαιρετική κουζίνα της και κυρίως για τα απίστευτα «dolmadakia» (sic) της συζύγου του τότε Έλληνα πρωθυπουργού.

Έκτοτε και για πολλά ακόμη χρόνια, ο Μπους θα περάσει πολλά από τα καλοκαίρια του στη χώρα μας, καλεσμένος τόσο της οικογένειας Μητσοτάκη όσο και γνωστών Ελλήνων επιχειρηματιών, απολαμβάνοντας τον ήλιο και τις διακοπές, μαζί με τη σύζυγό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ