ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική «θύελλα» στην Αθήνα παρά τις εξηγήσεις των Σκοπίων

Πολιτική «θύελλα» στην Αθήνα παρά τις εξηγήσεις των Σκοπίων
REUTERS/Ognen Teofilovski

Νέα πολιτική κόντρα ξέσπασε σήμερα με «φόντο» τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» σε ελληνικά σχολεία, με το Μέγαρο Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία να εξαπολύουν εκατέρωθεν βολές μετά από δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ.

Παρότι τα Σκόπια, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου της χώρας, μίλησαν για παρερμηνεία των δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ και υπογράμμισαν για ακόμη μια φορά την προσήλωση του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας στη Συμφωνία των Πρεσπών, η πολιτική «θύελλα» στην Αθήνα είχε ήδη ξεκινήσει.

Η κόντρα ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ζάεφ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ήταν «αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας».

Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις αυτές «επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η ΝΔ είχε πει από την πρώτη στιγμή, ότι δηλαδή η αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».

Το Μαξίμου σήκωσε το… γάντι, με το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού να τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει σε έναν «επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο».

«Δε φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη “μακεδονικής γλώσσας” το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Δε φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα “αυτονομιστικών δυνάμεων” στην Ελλάδα» τονίζει η εν λόγω ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα “μειονότητας”, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών».

Το Μαξίμου υπογραμμίζει παράλληλα ότι πρόκειται για μια συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν «μέχρι κεραίας» για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

«Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευθεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Η απάντηση της ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία απάντησε στα «πυρά» του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας σε νέα ανακοίνωσή του ότι ο «κ. Τσίπρας θα μείνει στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που είπε “ναι” σε αυτό που όλοι οι Έλληνες πολιτικοί έλεγαν “όχι” εδώ και δεκαετίες».

«Δηλαδή στην εκχώρηση τάχα Μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς» λέει η ΝΔ, και προσθέτει: «Ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ο κ. Τσίπρας ότι δεν είναι εθνικιστές τα εκατομμύρια των Ελλήνων που διαφωνούν με τη συμφωνία που υπέγραψε και ας κάνει επιτέλους και κάτι επωφελές για την χώρα: Να μετατρέψει το 'Ναι' σε 'Όχι', όπως μόνον εκείνος ξέρει».



ΔΗΜΟΦΙΛΗ