ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Στο άρθρο 16 κρίνεται η τύχη της αναθεώρησης

Βενιζέλος: Στο άρθρο 16 κρίνεται η τύχη της αναθεώρησης
EUROKINISSI

Στην εκτίμηση ότι η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων μπορεί να τινάξει στον αέρα την αναθεώρηση του Συντάγματος, προέβη ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του επίμαχου άρθρου και υποστήριξε ότι σε αυτό κρίνεται η τύχη της αναθεώρησης συνολικά, όπως είχε κριθεί και η τύχη της αναθεώρησης του 2008.

«Στην πραγματικότητα η παρούσα Βουλή με την πλειοψηφία της θα σταθμίσει αν θέλει να υπάρξει αναθεώρηση στην επόμενη Βουλή και αυτό θα κριθεί από το 16. Η επόμενη θα αποφασίσει αν θα αναθεωρήσει το 16 και έτσι και τις διατάξεις για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από εκλογές και την αναθεώρηση του άρθρου 86 για τη δίωξη κατά υπουργών ή αν θα ξεκινήσει νέα διαδικασία αναθεώρησης για το 16, θυσιάζοντας τις άλλες διατάξεις. Αυτό είναι το δίλημμα», ανέφερε στην παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για λαϊκισμό που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε κρίση και ανευθυνότητα και αναφέρθηκε στην κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.

«Τώρα που διατηρείται η προσωπική διαφορά είναι οι νέοι συνταξιούχοι προφανώς που θα προσφύγουν, αξιώνοντας ίση μεταχείριση με τους παλιούς όταν έχουν ίδια χρόνια ασφάλισης και ίδιες ή μεγαλύτερες εισφορές. Αυτό είναι το θέμα που έχουμε να λύσουμε τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των αποφάσεων αυτών», είπε και επεσήμανε την ανάγκη προνοιακού συστήματος υγείας.

«Η χώρα δεν έχει ασφαλιστικό σύστημα, έχει ένα εθνικό σύστημα υγείας που πεθαίνει, δεν έχει προνοιακό σύστημα υγείας. Πρέπει να πούμε την αλήθεια ότι χρειαζόμαστε δημοσιονομικό πλαίσιο πόρους και λογική διαχείριση των στόχων και όχι ρητορείες και ευκολίες. Οι ευκολίες είναι το βήμα προς τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ