ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πούτιν: Δεν θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι παίζαμε σκοτεινό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας

Πούτιν: Δεν θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι παίζαμε σκοτεινό παιχνίδι σε βάρος της Ελλάδας
REUTERS/Maxim Shemetov/Pool

«Σαχλαμάρες» χαρακτήρισε τα περί «σκοτεινού παιχνιδιού» σε βάρος της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2018 ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα.

«Η μαύρη σελίδα έχει κλείσει» είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, και συμπλήρωσε: «Κανένας δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι παίζαμε σκοτεινό παιχνίδι εις βάρος της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες».

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά»:

«Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε μια παρομοίωση λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καλοκαίρι.

Εν συνεχεία, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών.

Επίκαιρη επίσκεψη

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «επίκαιρη» την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι ακόμη ότι «μας ενώνουν πολλές προοπτικές».

Ξεκινώντας από τη συμπλήρωση 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ο κ. Πούτιν υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα.

Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι πέρσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, Πολιτισμός, τουρισμός.

Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ανησυχία Τσίπρα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και νέο ενεργειακό χάρτη, το ρόλο της Ρωσίας και τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Εξέφρασε, μάλιστα, την ανησυχία του για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας στο βαθμό που διατηρεί το casus belli εναντίον της Ελλάδας.

Συζητήθηκαν, επίσης, και οι δυνατότητες προώθησης του αγωγού Turkish Stream στην Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία.

Τσίπρας: Να αλλάξουμε σελίδα

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι σχέσεις βασίζονται σε πάρα πολύ ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών.

«Την περίοδο που πέρασε αναδείχθηκε μέσα από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ότι μπορεί να είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά να προωθεί ταυτόχρονα ένα μοντέλο ενεργητικής και πολυδιάσταστης εξωτερικής πολιτικής», σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε εμφατικά πως «η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη Ρωσία και να βασίζεται σε ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Όπως επισήμανε, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας, «συμφωνήσαμε με τον κ. Πούτιν ότι ο ελληνορωσικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι πάντα εύκολος».

«Υπογράμμισα στον κ. Πούτιν την εκτίμησή μου στη Ρωσία για τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος. Συζητήσαμε για τη Συρία και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχουν καίρια σημασία για εμάς. Εξήγησα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα για το όνομα των βόρειων γειτόνων μας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό και τη συμφωνία με την κυβέρνηση της πΓΔΜ, ο κ. Τσίπρας είπε: «Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή».

«Συμφωνήσαμε σε τρόπους προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, ειδικά στον αγροτο-διατροφικό τομέα. Συμφωνήσαμε το 2019 να είναι έτος πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη γλώσσα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και σημείωσε:

«Αυτή η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και πιστεύω ότι θα συμβάλει να συνεχίσουμε τη συνεργασία και τον διάλογο με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική. Ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης δύσκολα θα μπορούσε να χάσει τον ρόλο της στην περιοχή. Βρίσκεται πια σε μια θετική συγκυρία και οι σχέσεις ιστορικής φιλίας μπορούν πια να αξιοποιηθούν. Συμφωνώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μια βροχερή μέρα του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός. Κοιτάμε μπροστά και πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα έχει λήξει. Η Ελλάδα μπορεί και επιδιώκει να παίξει ρόλο γέφυρας, κάτι που προϋποθέτει να υπηρετούμε συγκεκριμένες αξίες, όπως κάνουμε».

Σε ερώτηση, τέλος, για τα ενεργειακά και ειδικότερα για τους αγωγούς φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την αρχή της διαφοροποίησης πηγών και διόδων [αγωγών ενέργειας]. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από την πλευρά της ΕΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ