ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας σε Άγκυρα: Ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο

Τσίπρας σε Άγκυρα: Ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο
EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

«Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, μερικές ώρες μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου στην πόλη Μπερ Σαβά, Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ κατέληξαν σε διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Όπως αποκάλυψε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, η υπογραφή της συμφωνίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τριμήνου του 2019, αφού πρώτα λάβει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος και οι εξελίξεις στη Συρία, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει λόγο για ανησυχία μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση των στρατευμάτων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων τονίστηκε η ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

«Στόχος να εδραιωθεί η περιοχή ως περιοχή ειρήνης»

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε επίσης ότι ο στόχος της συνεργασίας είναι να εδραιωθεί η περιοχή ως μια περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να επισκεφθεί την πόλη Μπερ Σεβά, εκφράζοντας τον εντυπωσιασμό του, που ενώ βρίσκεται στη μέση της ερήμου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Μιλώντας για την κυβερνοσφάλεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίσαμε», δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της τεχνολογίας και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία πλούσια εμπειρία «για το πού πρέπει να προσανατολίσουμε και τις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την άμυνά μας απέναντι σε απειλές, που σήμερα δεν είναι έτσι όπως τις γνωρίσαμε παραδοσιακά στα προηγούμενα χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται για πέμπτη φορά σε τριμερές επίπεδο «σηματοδοτεί πως έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό ουσιαστικής συνεργασίας, στρατηγικού χαρακτήρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ