ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη απείλησε η ΝΔ

Με Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη απείλησε η ΝΔ
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με Ειδικό Δικαστήριο απειλεί η ΝΔ υπουργούς που σχετίζονται με την υπόθεση ΔΕΠΑ - Λαυρεντιάδη, κάνοντας λόγο για ένα καραμπινάτο σκάνδαλο.

Στη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ, στην οποία τοποθετήθηκαν και οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στην υπόθεση αυτή, η κυβέρνηση δέχεται σφοδρά πυρά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ομιλία του ανέφερε πως «είναι νομικά και πολιτικά αδύνατον να μην πάτε (σ.σ. υπουργοί της κυβέρνησης) στο Ειδικό Δικαστήριο για αυτή την υπόθεση. Θα πάτε οπωσδήποτε».

Όπως είπε, ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, «όταν έγινε η ιστορία της Novartis βρήκατε τρεις ψευδομάρτυρες και μας είπατε ότι πρέπει να απολογηθούμε στην δικαιοσύνη. Εδώ έχουμε τον διευθύνοντα σύμβουλο που εσείς επιλέξατε ο όποιος βγαίνει δημοσίως και σας κατηγορεί ότι για τις κακουργηματικές διώξεις που του έχει ασκήσει η δικαιοσύνη ευθύνεστε εσείς κ. Σταθάκη και οι υπόλοιποι».

Νωρίτερα ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χαρίσει 80 εκατ. ευρώ χρέη σε έναν καταδικασμένο επιχειρηματία, τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη - με ανταλλαγή οικοπέδων τα οποία είχαν δεσμευθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στον Μανώλη Πετσίτη, κάνοντας λόγο για το κερασάκι στην τούρτα.

Στο ίδιο κλίμα με τον Άδωνι Γεωργιάδη κινήθηκε και ο Μάκης Βορίδης αφού και εκείνος προανήγγειλε προανακριτική επιτροπή και στη συνέχεια ειδικό δικαστήριο. «Η αρμοδιότητα της Βουλής εξαντλείται στις αποχρώσες ενδείξεις, από κει και πέρα το λόγο έχει το ειδικό δικαστήριο γι’ αυτό σας προτρέπω να οργανωθείτε υπερασπιστικά», είπε.

Απέρριψε τις αιτιάσεις ο Γιώργος Σταθάκης. «Αν υπάρχει σκάνδαλο, αυτό είναι σκάνδαλο της ΝΔ που αύξησε το χρέος των ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ κατά 90%», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι επί διακυβέρνησής της το χρέος αυξήθηκε κατά 108 εκατ. ευρώ. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αυστηροποίησε τον τρόπο πληρωμής των ΕΛΦΕ προς τη ΔΕΠΑ, ωστόσο το δικαστήριο ακύρωσε τις κυβερνητικές επιλογές αυστηροποίησης και πως η κυβέρνηση απέλυσε το Θοδώρο Κιτσάκο. «Ουδέποτε υπήρξε αποδεδειγμένο σκάνδαλο, βρισκόμαστε στο στάδιο της ποινικής διερεύνησης», ανέφερε ο Μιχάλης Καλογήρου, κατηγορώντας την ΝΔ ότι προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για μια ανοικτή ποινική υπόθεση.

Τις «απειλές» Γεωργιάδη για Ειδικό Δικαστήριο σχολίασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που αναρωτήθηκε τι όνειρα βλέπει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. «Υπάρχουν ευθύνες και ερωτήματα προς διερεύνηση, πως δημιουργήθηκαν τα χρέη, ωστόσο η ΝΔ έχει ζωτική ανάγκη να πάει σε εκλογές με μια λίστα σκανδάλων, πρέπει να δημιουργηθεί μια αντίρροπη εικόνα, όμως όποια πέτρα και αν σηκώσουμε στην Ελλάδα η ΝΔ θα βρεθεί από κάτω», είπε.

«Η κυβέρνηση προσπαθούσε να διασώσει την επιχείρηση προς όφελος των εργαζομένων», είπε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει μια συνέντευξη στο δόγμα που αναφέρθηκε στο συνέδριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακυρώσει την πολιτική πράξη αλλά και τον ιδεολογικό του χώρο. Ο κ. Φλαμπουράρης ήταν και ο μόνος από τους υπουργούς που αναφέρθηκε στον Μανώλη Πετσίτη. «Κύριε Χατζηδάκη, αν είστε στο δρόμο ή στα γραφεία σας και σας βγάλει κάποιος μια φωτογραφία, δεν είναι ντροπή σας να βγαίνετε και να λέτε αυτά; Είναι δυνατόν να λέτε ότι είναι φίλος του πρωθυπουργού ή φίλος του Φλαμπουράρη κάποιος ο οποίος βρέθηκε όταν κερδίσαμε το 2015 να είναι δίπλα μας και να του έχουν βγάλει μια φωτογραφία; Το καταλαβαίνετε αυτό; Αν σας βγάλω εγώ φωτογραφίες, τι θα λέτε; Καταλαβαίνετε τι λέτε; Μη με εκνευρίζετε», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ