ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση... γοητεία από τον Αλέξη Τσίπρα: Φλερτ σε κεντροαριστερούς πρώην υπουργούς

Επιχείρηση... γοητεία από τον Αλέξη Τσίπρα: Φλερτ σε κεντροαριστερούς πρώην υπουργούς
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Με καταγγελίες και υπονοούμενα για πολιτικά ανταλλάγματα και συναλλαγές βουλευτών προκειμένου να μεταβάλλουν τη στάση τους και να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και προσπάθεια «καπελώματος» από τον Αλέξη Τσίπρα στην κεντροαριστερά ώστε να εμφανιστεί ως ο απόλυτος ο ηγέτης κόντρα στη κεντροδεξιά, η χώρα κινείται σε ένα άκρως τοξικό περιβάλλον με τους βουλευτές να πηγαίνουν και να έρχονται ανάλογα με τα συμφέροντα του κάθε αρχηγού.

Η πρώτη πράξη του δράματος αρχίζει σήμερα το μεσημέρι στη βουλή με την έναρξη της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητά ο πρωθυπουργός. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους όχι μόνο για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά για τα όσα ακολουθήσουν στην ουσία μέχρι και τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές από την κεντροαριστερά, θέλει να «αλώσει» το ΚΙΝΑΛ - όπως έκανε και με όλους τους άλλους χώρους- ώστε να καταφέρει να σταθεί όρθιος, και μοναδικός εκφραστής του χώρου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι συνεννοήσεις με πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που ο κ. Τσίπρας έχει «μαρκάρει» για να τους τοποθετήσει στον επικείμενο ανασχηματισμό στην κυβέρνησή του, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα είναι βραχύβια. Έχει δεν έχει πλειοψηφία, για τον κ. Τσίπρα οι εκλογές είναι κοντά, σημειώνουν στελέχη που βλέπουν συνεχώς το πολιτικό κλίμα να οξύνεται με στόχο στο τέλος να μείνουν ως δύο «πρωταγωνιστές» στις εκλογές Τσίπρας και Μητσοτάκης με «στοίχημα» ποιος θα είναι ο τελικός επιζών.

Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται και η «επίθεση» του Αλέξη Τσίπρα στο ΚΙΝΑΛ. Με τον ίδιο τρόπο, άλλωστε, είχε αλώσει τους δικούς του βουλευτές τους οποίους έκανε να αποχωρήσουν στην πρώτη κυβέρνηση λόγω της στροφής που έκανε, την ίδια στρατηγική χρησιμοποίησε και για τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, ακριβώς ίδια με ανεξάρτητους βουλευτές, και πιο πρόσφατα με τα ίδια εργαλεία, όπως λένε στην κεντροαριστερά, πιέζει το Ποτάμι μέσω του βουλευτή Σπ. Δανέλλη, αφού νωρίτερα είχε απευθυνθεί και σε βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων με τα γνωστά αποτελέσματα των μεταγραφών.

Η συγκεκριμένη περίοδος είναι περίοδος μεταγραφών που θα αλλάξει τον πολιτικό χάρτη.

Ο «τρίτος δρόμος» του Αλέξη Τσίπρα

Μήνυμα με νόημα από Αμυρά στο Ποτάμι

Όσο ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθεί να περισώσει την Κ.Ο από τον Αλέξη Τσίπρα, τόσο ο πρωθυπουργός εντείνει την προσπάθειά του να πάρει με το μέρος του τον βουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, αυτό δημιουργεί νέα κινητικότητα και ντόμινο εξελίξεων καθώς ο βουλευτής του κ. Θεοδωράκη κ. Γιώργος Αμυράς, αναφέρει ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχτεί και να υπομένει όλα αυτά που συμβαίνουν. Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής διατηρεί ανοιχτή επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της συνεργασίας του Ποταμιού με τη Ν.Δ.

Στο ΚΙΝΑΛ αντιστέκονται ακόμη

Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί από την πίεση του κ. Τσίπρα προς το ΚΙΝΑΛ είναι αποπνικτική. Συνεχώς διαπιστώνουν την πίεση που υφίστανται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, που το επόμενο διάστημα θα γίνει μεγαλύτερη με στόχο να «πέσει» η Φώφη Γεννηματά στα «δίχτυα» του πρωθυπουργού. Η εκδήλωση με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα και με στελέχη από το χώρο της κεντροαριστεράς, τα οποία βεβαίως δεν είναι στελέχη πρώτης γραμμής αλλά διατέλεσαν υπουργοί και τώρα βρίσκονται σε απόσταση από το ΚΙΝΑΛ, έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Να πλαγιοκοπήσει το κόμμα της κ. Γεννηματά, ώστε ο πρωθυπουργός να εμφανιστεί ως ο άνθρωπος που εκπροσωπεί συνολικά το χώρο.

Για το σκοπό αυτό, ετοιμάζονται και άλλα στελέχη να λοξοκοιτάξουν φιλικά προς τον Αλέξη Τσίπρα. Πρώην στελέχη του Γιώργου Παπανδρέου και πρώην υφυπουργοί κυρίως που πρόκειται να δημιουργήσουν μια νέα τάση που στόχο θα έχει την πολιτική όσμωση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου εκπέμπουν παράλληλα και ένα φιλικό νεύμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της πιθανής συγκυβέρνησης του ΚΙΝΑΛ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη ημέρα ενώ οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα ευελπιστούν να αναφερθεί θετικά ως προς την συμφωνία των Πρεσπών στο επόμενο διάστημα που αναμένεται παρέμβαση από τον ίδιο.

Ωστόσο, η κυρία Γεννηματά με δική της παρέμβαση μέσω της ιστοσελίδας newsbomb.gr ξεκαθαρίζει ότι όλα αυτά που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια προσπάθεια ώστε να διαμορφώσει μια ετερόκλητη συμμαχία για να παραμείνει στην εξουσία.

Γράφει η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στο προσωπικό της άρθρο στο newsbomb.gr:

Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες τους δύο Κυβερνητικούς εταίρους να αλληλοεκβιάζονται δημόσια. Μια κυβέρνηση σε αποδρομή και έναν αδύναμο Πρωθυπουργό που επιχειρεί να διαμορφώσει μια ετερόκλητη πλειοψηφία. Η εικόνα είναι άθλια, αλλά και επικίνδυνη για την χώρα, γιατί συνδέεται με κρίσιμα Εθνικά θέματα και ζητήματα δημοκρατίας.
Εκτελείται ουσιαστικά αυτές τις ημέρες από τον κ.Τσίπρα σχέδιο απαξίωσης και διάλυσης των κομμάτων.

Με επιστράτευση πρόθυμων γυρολόγων είτε για να σχηματίσει συγκυριακές πλειοψηφίες, είτε για να αλώσει το χώρο της κεντροαριστεράς με το οποίο δεν έχει καμία σχέση.

Στο βωμό αυτής της ακόρεστης δίψας για εξουσία, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αναπαράγουν συνεχώς λογικές ξεπερασμένες, καταδικασμένες από τους πολίτες, που ναρκοθετούν την αναγκαία εθνική συνεννόηση.

Σεσημασμένοι για εργολαβία κεντροαριστεροί

Στην ίδια γραμμή ευθυγραμμίζονται και όλα τα άλλα στελέχη, μεταξύ των οποίων και ο διευθυντής της κ. Γεννηματά πρώην υφυπουργός Μανόλης Όθωνας. Σε συνέντευξή του σχετικά με την εκδήλωση που μίλησε ο κ. Τσίπρας για τη σημασία της συμφωνίας των Πρεσπών που ήταν η προμετωπίδα, αλλά στην ουσία ήταν μια πρόσκληση προς τους κεντροαριστερούς, ο κ. Όθωνας αναφέρει:

Η χθεσινή εκδήλωση ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών, αλλά και των πιέσεων που είχαν προηγηθεί, για να εμφανίσουν νέα πρόσωπα ως νέα ανοίγματα στο χώρο. Τελικά, χθες βρέθηκαν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μετακλητοί υπάλληλοι και κομματικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι ήδη «σεσημασμένοι» που με τον ένα ή τον άλλον τρόπο εδώ και πάρα πολλούς μήνες έχουν αναλάβει δουλειά στην συγκεκριμένη «πολιτική εργολαβία». Επομένως, ουδέν νεώτερον προσέφερε η χθεσινή εκδήλωση, που να δικαιολογεί μία περαιτέρω συζήτηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ