ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωράκης: Κόκκινη γραμμή μας η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Θεοδωράκης: Κόκκινη γραμμή μας η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Θέλω να απευθυνθώ στον Σπύρο Δανέλλη. Αυτό που κάνετε δεν είναι έγκλημα, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος. Στο έγκλημα μπορεί να υπάρχει πάθος, ένστικτο, απερισκεψία. Στο λάθος όμως υπάρχει σκέψη, μελέτη, υπολογισμός». Αυτά είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στρέφοντας τα «βέλη» του κατά του βουλευτή που ξεκαθάρισε τη θέση του λέγοντας πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα τη διαγραφή του από το κόμμα.

«Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα διαφορετικό από τα άλλα. Δεν έβαλε αφίσες και δεν ξόδεψε δανεικά και αγύριστα. Κάναμε ένα κόμμα αλλιώς. Ανοιχτό, σύγχρονο, αντιγραφειοκρατικό. Η ηγεσία που θα υψώνεται ως βαρύ χέρι πάνω από στελέχη και μέλη δεν ήταν ποτέ το μοντέλο μας», συνέχισε, ενώ ξεκαθάρισε και τη θέση του Ποταμιού λέγοντας πως:

Η κόκκινη γραμμή μας ήταν μία: Δεν δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Tο Ποτάμι παραμένει στην αντιπολίτευση και δεν κάνει τα ρεπό του Καμμένου. Η απόφαση του κ. Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι η εξύψωση της πολιτικής. Είναι η κατάντια της.

«Άκουσα τον πρόεδρο της ΝΔ να μιλάει για “κυβέρνηση κουρελού” και να αποσπά το έντονο χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ. Αναρωτιέμαι αν το “κυβέρνηση κουρελού” χειροκροτήθηκε από τους βουλευτές που τους τελευταίους μήνες προσχώρησαν στη Νέα Δημοκρατία», είπε ακόμη.

«Αντιστοίχως η κυρία Γεννηματά αναφέρεται σε “κυβέρνηση με υπολείμματα και γυρολόγους”. Αναρωτιέμαι τι λένε γι’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς ο κ. Μπαργιώτας, ο κ. Αχμέτ και ο κ. Καρράς. Εκτός αν οι χαρακτηρισμοί ισχύουν μόνο αν γυρολόγοι έχουν ως προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό δήλωσε πως «και ο κ. Τσίπρας το τερμάτισε. Δείγματα γραφής είχε δώσει με την μεταγραφή της κ. Παπακώστα και της κ. Μεγαλοοικονόμου. Και σήμερα αναζητά άλλους 5. Όχι 5 που θα συμφωνούν σε ένα νομοσχέδιο ή σε μια συμφωνία. Αλλά 5 που θα του δώσουν λευκή επιταγή να συνεχίσει να κυβερνά».

Και συνέχισε: «Στη δική μας ηθική δεν πρέπει να επιτρέπεται σε ένα βουλευτή να αλλάζει κοινοβουλευτική ομάδα στην διάρκεια μιας θητείας. Σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, το δικό σας καταστατικό εξ όσων γνωρίζω - πάει πολύ πιο μακριά. Ζητάτε την παράδοση της έδρας από όσους ψηφίζουν κόντρα στην κομματική γραμμή. Αλλά προφανώς τα δικά σας - δικά σας. Και τα δικά μας - δικά σας. Συζητάμε αν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Όχι δεν θα δώσουμε. Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση γιατί απέτυχε στα περισσότερα SOS κεφάλαια της χώρας: Δημόσια διοίκηση, παιδεία, δικαιοσύνη, ασφάλεια.

«Κατηγορώ λοιπόν τον Αλέξη Τσίπρα. Ο δρόμος που επιλέξατε κ. Τσίπρα είναι λάθος. Η συμπεριφορά του κ. Καμμένου επέβαλε να είχατε πάρει πολύ νωρίτερα τις αποφάσεις σας. Αλλά θέλατε μέχρι τέλους να παίζετε σε διπλό ταμπλό».

«Σε ένα διαφημιστικό σποτ εμφανιζόταν ένας μικρός Αλέξης με σπασμένο αριστερό χέρι και ένας κύριος του έδινε την υπόσχεση ότι θα τον μάθει να γράφει και με το δεξί. Έτσι αντιλαμβάνεσθε τον ρόλο του πρωθυπουργού; Σήμερα με το αριστερό χθες με το δεξί αύριο με ένα δανεικό χέρι; Εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι. Εμείς δεν σας δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Θα επιμείνουμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή, να γράψουμε νέες σελίδες και όχι να αντιγράψουμε τις παλιές», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ