ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφωνία των Πρεσπών: Ψήφος κατά συνείδηση από το Ποτάμι

Συμφωνία των Πρεσπών: Ψήφος κατά συνείδηση από το Ποτάμι
EUROKINISSI

Κατά βούληση φαίνεται πως θα προσέλθουν στη Βουλή για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών οι βουλευτές του Ποταμιού. Μπροστά στον κίνδυνο να διασυρθεί το κόμμα λόγω αλλαγής στάσης, αυτή μοιάζει η ιδανική λύση.

Το κόμμα σε κάθε περίπτωση είναι υπό διάλυση και ο Σταύρος Θεοδωράκης το γνωρίζει καλά. Το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις με αποχωρήσεις και μεταγραφές που σε κάθε περίπτωση δύσκολα θα επιτρέψουν στο κόμμα να φτάσει «αρτιμελές» ως τις κάλπες και η παρούσα κοινοβουλευτική θητεία μοιάζει να είναι και η τελευταία του, κρίνοντας και από τις σχετικές δημοσκοπήσεις.

Ειδικά για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπενθυμίζεται πως προβλήθηκε ως ο λόγος για το διαζύγιο του Ποταμιού με το ΠΑΣΟΚ και την έξοδο από το ΚΙΝΑΛ. Πώς άραγε θα μπορούσε ο Σταύρος Θεοδωράκης να δικαιολογήσει σήμερα μια αλλαγή στάσης;

«Από την πρώτη στιγμή υπογράμμισα ότι η Συμφωνία αυτή έχει θετικό κεντρικό άξονα, διότι απαντά στη βασική εθνική επιδίωξη, δηλαδή στο θέμα της σύνθετης ονομασίας. Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού. Επρόκειτο όμως για μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα απέβαινε διαχρονικά εις βάρος μας» έγραψε ο Σπύρος Λυκούδης με άρθρο του σήμερα Τετάρτη, εξηγώντας πως το πρόβλημα του δεν είναι η συμφωνία αλλά η πολιτική νοσηρότητα του συστήματος.

Τη διαπίστωση πως το θέμα εμπιστοσύνης δίνει την ευκαιρία στο Ποτάμι να αποδείξει πως δεν στηρίζει την Κυβέρνηση, παρά τη θέση του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Μαυρωτάς, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επέμεινε, πως η συμφωνία των Πρεσπών έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά αποτελέσματα και για αυτό το Ποτάμι εξακολουθεί να τη στηρίζει, κρίνοντας πως το πλέον αρνητικό κομμάτι της αποτέλεσε η εργαλειοποίησή της. Προέτρεψε να αντιμετωπιστεί το μέλλον με εθνική αυτοπεποίθηση, χωρίς αδικαιολόγητες φοβίες, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ηγέτιδα δύναμη και ως πυλώνας σταθερότητας.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στο Ποτάμι είναι η… ρετσινιά πως αντικαθιστούν τον Πάνο Καμμένο. Δεν είναι τυχαίο πως όλα τα κορυφαία στελέχη έχουν αναφερθεί σε αυτό, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.

«Το Ποτάμι παραμένει στην αντιπολίτευση και δεν μετατρέπεται ξαφνικά σε συμπολίτευση. Δεν συγχωνεύεται με κανέναν. Δεν κάνει τα ρεπό του Καμμένου. Δεν επιβραβεύει τα λάθη τόσων ετών» είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή.

Οι επίσημες αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αύριο στις 18.00 στην οποία θα συμμετάσχουν και οι ευρωβουλευτές του κόμματος. Αυτό από μόνο του αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά και την δημόσια διαφοροποίηση των Μίλτου Κύρκου και Γιώργου Γραμματικάκη οι οποίοι τάχθηκαν ευθέως υπέρ της υπερψήφισης της Συμφωνίας. Μάλιστα ο Μίλτος Κύρκος σε νεότερες δηλώσεις του αναγνώρισε το δικαίωμα σε κάποιους να διαφοροποιηθούν όχι όμως και στο κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ