ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν είναι ατού του Τσίπρα η οικονομία εξηγεί το Bloomberg

Δεν είναι ατού του Τσίπρα η οικονομία εξηγεί το Bloomberg
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Άλλη μια ευκαιρία θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ελληνικής οικονομίας, εφόσον πρώτα καταφέρει να περάσει την Συμφωνία την Πρεσπών σημειώνει δημοσίευμα του Bloomberg.

Το οικονομικό πρακτορείο επί της ουσίας διαψεύδει τον πρωθυπουργό ο οποίος στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Open υποστήριξε ότι το δυνατό του χαρτί είναι η οικονομία.

Το δημοσίευμα εκτιμά πως αυτός ο μήνας δεν αποκλείεται να είναι και ο τελευταίος του ως πρωθυπουργού της χώρας μιας και εκείνος έχει θέσει ως στόχο τις 151 θετικές ψήφους στη Συμφωνία των Πρεσπών με τις εκπλήξεις αυτή τη φορά να μην μπορούν να αποκλειστούν.

Αν και θα ήθελε να καταγραφεί στην ιστορία ως ο πρωθυπουργός που απέτρεψε την οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, το Bloomberg εξηγεί πως αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί εύκολος στόχος. Όπως εξηγεί, η Ελλάδα μπορεί να βγήκε από τα προγράμματα διάσωσης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι διασώθηκε. Η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα (19%, το υψηλότερο στην ΕΕ) αν και έχει μειωθεί από το 26% που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η οικονομική ανάπτυξη του 2% δεν είναι αρκετή για να επιστρέψει την χώρα στην κανονικότητα. Οι Έλληνες είναι ο τρίτος πιο δυστυχισμένος λαός της ΕΕ μετά τους Βούλγαρους και τους Κροάτες.

Με άλλα λόγια, σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι Έλληνες δεν θα θυμόνται την θητεία Τσίπρα ως την περίοδο αναγέννησης της χώρας τους ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη θα τον θυμόνται ως προδότη καθώς αντί να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του υιοθέτησε μέτρα λιτότητας και ζημίωσε τα αριστερά κόμματα παντού κάνοντας τα να φαίνονται ασόβαρα.

Για αυτό και οι πιθανότητες επανεκλογής του είναι μειωμένες ενώ χάνει και την αναγνώριση του ηγέτη ο οποίος επανέφερε την Ελλάδα από την κωματώδη κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει.

Μια τελευταία ευκαιρία που θα έχει για να ανατρέψει αυτή την κατάσταση εξαρτάται από την έκβαση της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ