ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Η Αριστερά σε Ελλάδα και Ευρώπη θα θυμάται τον Αλέξη Τσίπρα ως προδότη

Bloomberg: Η Αριστερά σε Ελλάδα και Ευρώπη θα θυμάται τον Αλέξη Τσίπρα ως προδότη
REUTERS / Alkis Konstantinidis

Δριμύτατη κριτική κατά τουΑλέξη Τσίπρα ασκεί το πρακτορείο Bloomberg, αναλύοντας το έργο του νεότερου πρωθυπουργού της σύγχρονης Ελλάδας.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να τον θυμούνται ως τον πρωθυπουργό που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση, ωστόσο, παραθέτοντας τα στοιχεία, το Bloomberg εκτιμά ότι αυτό είναι δύσκολο, αφού «απέτυχε».

«Οι Έλληνες δεν θα θυμούνται τη θητεία του Τσίπρα ως περίοδο ανάκαμψης» λέει το Bloomberg και προσθέτει:

«Οι αριστεροί, στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, θα τον θυμούνται ως τον προδότη της υπόθεσης, ο οποίος, αντί να συνειδητοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει όταν πρωτοεξελέγη, αγκάλιασε τις πολιτικές λιτότητας και υπονόμευσε τις ευκαιρίες εκλογής των αριστερών κομμάτων παντού, κάνοντάς τους να φαίνονται ανεπαρκείς και ανίκανοι να εφαρμόζουν τις απόψεις τους στην πράξη».

Εκτιμά δε πως «αυτή η αντίληψη μειώνει τις πιθανότητες επανεκλογής του, αλλά θα μειώσει και την επιτυχία του ως αποφασιστικού ηγέτη που έβγαλε την Ελλάδα από το κώμα».

Το οικονομικό πρακτορείο επί της ουσίας διαψεύδει τον πρωθυπουργό ο οποίος στην πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Open υποστήριξε ότι το δυνατό του χαρτί είναι η οικονομία.

Ωστόσο, όπως τονίζει το πρακτορείο «το πολιτικό ταλέντο του πρωθυπουργού, το οποίο ακονίστηκε από σκληρότερες μάχες από αυτές που αντιμετώπισαν οι περισσότεροι σύγχρονοι δυτικοί ηγέτες, μπορεί παρόλα αυτά, να τον μετατρέψει σε ιστορική φιγούρα». Όπως αναφέρει, «η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα δείξει αν αυτό μπορεί να συμβεί».

Το δημοσίευμα εκτιμά πως αυτός ο μήνας δεν αποκλείεται να είναι και ο τελευταίος του ως πρωθυπουργού της χώρας μιας και εκείνος έχει θέσει ως στόχο τις 151 θετικές ψήφους στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τις εκπλήξεις αυτή τη φορά να μην μπορούν να αποκλειστούν.

Όπως τονίζει ο συντάκτης του άρθρου Leonid Bershidsky, ο πρωθυπουργός «επέζησε» της ψήφου εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο και φαίνεται πιθανό να λάβει νομοθετική έγκριση «για την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη συμφωνία του με τη γειτονική ΠΓΔΜ». «Τώρα μπορεί να σκεφτεί την κληρονομιά του, καθώς φαίνεται ότι διανύει τους τελευταίους του μήνες ως Πρωθυπουργός», σημειώνει το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε ο κ. Τσίπρας δεν ήταν έκπληξη, καθώς «ακόμη και ο Πάνος Καμμένος φάνηκε να είναι σίγουρος ότι ο πρωθυπουργός θα παρέμενε στη θέση του μέχρι τις επόμενες εκλογές». Ο συντάκτης μάλιστα σημειώνει ότι «αυτό υποδεικνύει έντονα ότι η κυβερνητική κρίση γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών σχεδιάστηκε από τους κ.κ. Τσίπρα και Καμμένο».

Ο συντάκτης παρατηρεί ότι ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος πως θα παραμείνει επικεφαλής έως τον Σεπτέμβριο στο «τιμόνι» μιας «κυβέρνησης μειοψηφίας» ή τουλάχιστον θα έχει αρκετό χρόνο να περάσει μερικά τελευταία μέτρα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και άλλα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτικών λιτότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ