ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης: Έχει ανοίξει ένας δρόμος που μας οδηγεί μακριά από τις πολιτικές λιτότητας

Σκουρλέτης: Έχει ανοίξει ένας δρόμος που μας οδηγεί μακριά από τις πολιτικές λιτότητας
EUROKINISSI/ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ

Στα τέσσερα χρόνια πυκνού πολιτικού χρόνου, γεμάτου εξελίξεων για την Ελλάδα και την Ευρώπη, αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος ήταν ο βασικός ομιλητής στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Χαϊδαρίου.

Η εκδήλωση που άλλωστε είχε ως θέμα «Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και απολογισμός του έργου μας» έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Σκουρλέτη να αναπτύξει τις πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής όπως αυτή διαμορφώθηκε από τον Ιανουάριο του 2015 έως και σήμερα αλλά και να δώσει το στίγμα όσων αναμένεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση έως τη λήξη της συνταγματικής της θητείας τον Οκτώβρη του 2019.

Ο Πάνος Σκουρλέτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές αλλαγές που σηματοδότησε για την κοινωνία το τέλος της μακράς περιόδου της υπαγωγής της χώρας στα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους είπε «το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς δεν είναι σαν τις άλλες, οι σκέψεις και οι ελπίδες μας φέτος -μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης- μπορούμε να πούμε ότι πατάνε περισσότερο στην πραγματικότητα».

Ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι, επεσήμανε -μεταξύ άλλων- ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ «έχει ανοίξει ένας δρόμος που μας οδηγεί μακριά από τις πολιτικές λιτότητας, φέτος είναι μια επέτειος για συμπεράσματα και σκέψεις, για αναστοχασμός και για ένα νέο ξεκίνημα».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Σκουρλέτης είπε: «Θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε σε ένα γεγονός που η αξία του ξεπερνά τη συγκυρία» είπε και χαρακτήρισε «πατριωτική στάση ευθύνης της κυβέρνησης να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν είχαν το θάρρος να λύσουν το πρόβλημα».

Ο κ. Σκουρλέτης, με αφορμή το σημερινό συλλαλητήριο υπεραμύνθηκε του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους «δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις συγκεντρώσεις των πολιτών. Έχουμε πρόβλημα όταν οι ανεύθυνες πολιτικές δυνάμεις κρύβονται, σε ένα θέμα που έχει περιθωριοποιήσει τη χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε στη ΝΔ και τη σημερινή της ηγεσία, θυμίζοντας την πάγια θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύνθετη ονομασία.

Live το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα (liveblog)

«Δεν έχει κανένας το δικαίωμα όταν αναφέρεται στην Αριστερά να λέει ότι είναι λιγότερο πατριώτες» υπογράμμισε με ένταση ο κ. Σκουρλέτης υπενθυμίζοντας τους αγώνες της Αριστεράς.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφοντας τις βασικές πτυχές της Συμφωνίας των Πρεσπών επανέλαβε πως το αποτέλεσμα της θα αποτυπωθεί άμεσα στη Βόρειο Ελλάδα καθώς η Θεσσαλονίκη θα αποτελεί το κέντρο αναφοράς, το βασικό λιμάνι των Βαλκανίων.

Τα θετικά σημεία της Συμφωνίας είναι εκείνα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεν αποδέχεται τη δημόσια συζήτηση με τον πρωθυπουργό, εκτίμησε ο κ. Σκουρλέτης.

Μάλιστα επιτέθηκε με σφοδρότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση για όσα έχουν ειπωθεί περί αποστατών βουλευτών.

«Μιλούν για αποστάτες εκείνοι που αποστάτησαν από τις πολιτικές τους θέσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε πως με αυτή τη ρητορική ανοίγουν το δρόμο για την ενίσχυση της Ακροδεξιάς.

«Είναι μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνει η νέα ηγεσία της ΝΔ, γιατί η παράταξη -μεταπολιτευτικά- πήρε σαφείς αποστάσεις από την Ακροδεξιά».

Επικριτικός ήταν στην ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης και για τη στάση της κας Γεννηματά την οποία κάλεσε να πάρει θέση απέναντι στη Συμφωνία.

Επιχειρώντας μια αναδρομή των τεσσάρων αυτών ετών διακυβέρνησης ο γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν ήταν εύκολα για κανέναν από εμάς διότι αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε μια επιβεβλημένη πολιτική από τους θεσμούς. Αλλά σωστά επιλέξαμε να ανασκουμπωθούμε και να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες για την κοινωνία» είπε ο κ. Σκουρλέτης και περιγράφοντας τα όσα έχει επιτύχει η κυβέρνηση - σε ένα στενό δημοσιονομικό πλαίσιο- στην υγεία και στην παιδεία, αναρωτήθηκε πως θα ήταν το δημόσιο σύστημα υγείας αν παρέμενε υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είχε εφαρμοστεί ούτε το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

«Η μνήμη των πολιτών είναι ο μεγαλύτερος τους εχθρός και προσπαθούν μέσω των ΜΜΕ και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων παραχαράσσουν την πραγματικότητα» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφέρθηκε και στους βουλευτές που δέχτηκαν τα πυρά της ΝΔ μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

«Κατηγορήθηκαν ότι άλλαξαν στρατόπεδο, αυτή είναι η εύκολη ανάγνωση» υπογράμμισε και απευθυνόμενος προς το πολιτικό προσωπικό τόνισε «δεν κατάλαβαν τι έγινε στη χώρα από τα μνημόνια. Τα μνημόνια επέφεραν αλλαγές στην πολιτική συνείδηση. Δεν μιλάμε απλά και μόνο για μετατοπίσεις βουλευτών, δείτε πόσα κόμματα εξαφανίστηκαν και όχι μόνο στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης και χτύπησε καμπανάκι κινδύνου για τα όσα συμβαίνουν και στην Ευρώπη και στην αρχιτεκτονική της.

«Είτε η Ευρώπη θα επιστρέψει στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους ή θα συνεχίσει να διαλύεται» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ τολμά να μιλάει για τη δημιουργία ευρύτερου προοδευτικού μετώπου, μακριά από την νεοφιλελεύθερη πολιτική» είπε ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος και κάλεσε τις σοσιαλιστικές δυνάμεις να αποτελέσουν ανάχωμα στην Ακροδεξιά.

Ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την τοπική αυτοδιοίκηση με τις 8.500 προσλήψεις στην καθαριότητα, την οικονομική ενίσχυση μέσω των προγραμμάτων Φιλόδημος 1 και Φιλόδημος 2, την έκτακτη ενίσχυση σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους αλλά και τη μεγάλη θεσμική παρέμβαση που έγινε με τον Κλεισθένη όπου καθιερώθηκε η απλή αναλογική.

«Δεν θα βρείτε σε εμάς ανθρώπους που βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως ένα σκαλοπάτι για την πολιτική τους καριέρα. Στην Αθήνα είμαστε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο γεγονός και η οικογενειοκρατία βάζει το αποτύπωμα της» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης φωτογραφίζοντας την υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη.

«Έχει διαμορφωθεί καθαρός πολιτικός ορίζοντας μέχρι τον Οκτώβρη του 2019 για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας. Δηλαδή τις 120 δόσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε την επιδότηση ενοικίου για τα νέα ζευγάρια, αλλά και την ολοκλήρωση της συνταγματικής λύσης στις σχέσεις κράτους- εκκλησίας.

Κατά την κοπή της πίτας τις ευχές τους έδωσαν ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Ρήγας, ο πρώην υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο πρώην υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής η βουλευτής Β´ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και πολλά στελέχη του κόμματος.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος Δήμαρχος Χαϊδαρίου Θοδωρής Σπηλιόπουλος ευχαρίστησε τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τους υπουργούς της κυβέρνησης που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αλλά ευχαρίστησε επίσης τους δεκάδες πολίτες που δεν ανήκουν στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και θα δώσουν μαζί του τη μάχη για την τοπική αυτοδιοίκηση.

«Ας ξεκουραστούμε τώρα γιατί οι μέρες μετρούν αντίστροφα. Δεν μας ενώνει ένα κόμμα αλλά η αγωνία μας και το όραμα μας για την πόλη μας. Οφείλουμε να ορθώσουμε το Χαϊδάρι και να καταγράψουμε τα προβλήματα της κοινωνίας μας. Το όραμα μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών και σε αυτό είμαστε όλοι μαζί» δήλωσε ο κ. Σπηλιόπουλος κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας.

Το «φλουρί» έπεσε στη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ