ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ιδεολογικό χάσμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εμμένει στην καταψήφιση του συμφώνου συμβίωσης

Ιδεολογικό χάσμα ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εμμένει στην καταψήφιση του συμφώνου συμβίωσης
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

«Σφραγίζουν» τη διαφωνία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ που εμμένουν στην καταψήφιση των πρώτων 14 άρθρων του νομοσχεδίου, που ρυθμίζουν την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Παρά την άρνηση του κυβερνητικού εταίρου να στηρίξει το σύμφωνο συμβίωσης, το νομοσχέδιο θα «περάσει» με τις ψήφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. «Λέμε «όχι» στο σύμφωνο γιατί λέμε «ναι» στο Σύνταγμα. Η οικογένεια είναι η προαγωγή του έθνους. Πως όμως θα προαχθεί με υιοθεσία τέκνων από ομόφυλα ζευγάρια;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, που χθες είχε κατηγορηθεί από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου για ομοφοβικό λόγο. Η ίδια θέλοντας να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, ανέφερε πως έζησε για 3 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα ζευγάρι λεσβιών που μεγάλωναν ένα παιδί σε αξιοζήλευτο περιβάλλον.

Την ίδια ώρα διαφορετικές γραμμές φαίνεται πως υπάρχουν στους κόλπους της ΝΔ, καθώς η Νίκη Κεραμέως φαίνεται αποφασισμένη να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από τον εισηγητή του κόμματος Χαράλαμπο Αθανασίου. "Μπήκα στην πολιτική για να εκφράσω τις προσωπικές απόψεις", ανέφερε και πρόσθεσε πως την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης την επιβάλλει η πραγματικότητα. "Ο σεβασμός στις διεθνείς συμβάσεις δεν μπορεί να είναι αλά κάρτ ούτε να εξαρτάται από τις αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων", είπε.

Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι εντάσεις και τα ρατσιστικά παραληρήματα εκ μέρους της Χρυσής Αυγής. Οι αναφορές του Γιάννη Λαγού σε Πακιστανούς που αγαπούν τις κατσίκες τους, αλλά σε διάταξη που απαγορεύει τα συσσίτια, προκάλεσαν θυελλώδεις αντιδράσεις στην αίθουσα.

Την ίδια ώρα παρατηρείται βροχή τροπολογιών στο νομοσχέδιο. Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 4 υπουργικές τροπολογίες που ρυθμίζουν διάφορα θέματα και 17 βουλευτικές, πολλές από τις οποίες επαναφέρουν ρυθμίσεις του «παράλληλου προγράμματος» που αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις των δανειστών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση ο αρμόδιος υπουργός για θέματα Διαφθοράς Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με την οποία ρυθμίζονται ζητήματα δικονομικής φύσης αναφορικά με την χρήση αποδεικτικών μέσων κατά την εκδίκαση πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς. Σύμφωνα με άλλη τροπολογία παρατείνεται για τέσσερις η εφαρμογή ορισμένων διατάξεων της πτωχευτικής διαδικασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ