ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οπλίζει» με πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Οπλίζει» με πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία για τη Συμφωνία των Πρεσπών
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας προσπαθούν να διερευνήσουν στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την συζήτηση της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από την αξιωματική αντιπολίτευση έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθούν διαδικασίες fast track και ο σχεδιασμός του προέδρου της Βουλής είναι δύο μέρες στην επιτροπή και άλλες δύο στην ολομέλεια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Κυβερνητικά στελέχη πάντως δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιχειρήσει να καθυστερήσει περαιτέρω την διαδικασία ή και να αναβάλει την συζήτηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χαρακτηριστικό είναι πως και ο Νίκος Βούτσης αναγκάστηκε σε υπαναχώρηση σε ότι αφορά τον «διορισμό» Δανέλλη στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Μετά και τις αντιδράσεις της ΝΔ προχώρησε κανονικά σε κλήρωση ώστε να μην οπλίσει περαιτέρω την αντιπολίτευση με επιχειρήματα επί διαδικαστικών θεμάτων.

Η λύση της πρότασης δυσπιστίας παραμένει στο οπλοστάσιο της Νέας Δημοκρατίας αλλά αυτή θα κατατεθεί μόνο αν διαπιστωθεί πως θα έχει τύχη. Η κυβέρνηση έχει δεδομένες μόνο τις ψήφους των βουλευτών της και μερικών ακόμα χωρίς όμως να μπορεί να εξασφαλίσει αυτή τη στιγμή τους απαραίτητους 151. Για ακόμα μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας εξαρτάται από τον Πάνο Καμμένο. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει μεν ανεβάσει τις τελευταίες μέρες τους τόνους, κανείς όμως δεν μπορεί να θεωρήσει δεδομένη την υπερψήφιση μιας πρότασης δυσπιστίας η οποία θα τον οδηγούσε άτακτα σε εκλογική αναμέτρηση με καταστροφικά για εκείνον αποτελέσματα.

Δύσκολα θα συστρατευθεί και το ΚΚΕ το οποίο εκτιμάται πως θα αποχωρήσει από την διαδικασία ή θα επιλέξει το «παρών» κατά την προσφιλή του τακτική.

Και ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως επιθυμούν να κρατηθούν οι τόνοι χαμηλά γνωρίζουν πως τουλάχιστον στις τοποθετήσεις Τσίπρα – Μητσοτάκη στην ολομέλεια κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο. Άλλωστε και οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ήδη από το βράδυ της Κυριακής που προσπαθούν να ταυτίσουν τη Νέα Δημοκρατία με την ακροδεξιά δεν αφήνουν περιθώρια για λάθος εντυπώσεις.

Εναλλακτικά στη Νέα Δημοκρατία εξετάζουν το ενδεχόμενο της πρότασης μομφής επί της διαδικασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ