ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Live: Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Live: Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας για τη Συμφωνία των Πρεσπών
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 17:00 η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας της Βουλής με αντικείμενο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η συνεδρίαση μεταδίδεται απευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει.

Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

Δείτε live:

Σημειώνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί την Πέμπτη από την Ολομέλεια της Βουλής.

Η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας συνεδριάζει αυτή την ώρα ενώ αύριο, Τετάρτη θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης η Νέα Δημοκρατία έθεσε θέμα Δανέλλη, μετά την απόφαση του Νίκου Βούτση να τοποθετήσει τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας που θα θέσει επί τάπητος το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνίατων Πρεσπών. Ωστόσο, το ζήτημα απέρριψε, αρχικά, ο Νίκος Βούτσης.

«Κοινοβουλευτική εκτροπή» συνιστά για τη ΝΔ, όπως είπε ο γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Κώστας Τσιάρας, η απόφαση του Προέδρου της Βουλής και ζήτησε κλήρωση για την πλήρωση της κενής θέσης του δεύτερου ανεξάρτητου βουλευτή.

Δανέλλης και Μαυρωτάς στην Επιτροπή

Τελικά, η Διάσκεψη των Προέδρων πήρε την απόφαση για κλήρωση για την κάλυψη των δύο κενών θέσεων ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, από την οποία εξελέγησαν ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Βούτσης, απορρίπτοντας την κριτική περί «κοινοβουλευτικής εκτροπής» και «πραξικοπήματος», η κλήρωση έγινε ανάμεσα στους κ.κ. Σπύρου Δανέλλη, Γρηγόρη Ψαριανό και Γιώργο Μαυρωτά που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η κύρωση της συμφωνίας έχει προκαλέσει «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων,μεταξύ των οποίων δύο διαζύγια αλλά και τη διάλυση μιας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Και Καμμένος στην Eπιτροπή

Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος εκπροσωπεί τους ΑΝΕΛ στην ίδια επιτροπή.

Η απόφαση του προέδρου των ΑΝΕΛ αναρτήθηκε λίγο νωρίτερα στην κοινοβουλευτική διαφάνεια. Όπως αναφέρεται, αντικαθίσταται ο Κώστας Κατσίκης, που είναι μέλος της επιτροπής, από τον Πάνο Καμμένο.

Ο κ. Καμμένος μετέχει στη συνεδρίαση σε αντικατάσταση του κ. Κατσίκη, σε εφαρμογή του άρθρου 35 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι:

  • «Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ παραιτoύνται από αυτές αντικαθίστανται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας.
  • Tα μέλη των διαρκών επιτρoπών πoυ απoυσιάζoυν ή κωλύoνται για oπoιoνδήπoτε λόγo να ασκήσoυν τα καθήκoντά τoυς αναπληρώνoνται από άλλoυς βoυλευτές της ίδιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας.
  • Tις αντικαταστάσεις και τις αναπληρώσεις των μελών των διαρκών επιτρoπών ενεργεί o πρόεδρoς της Boυλής με απoφάσεις πoυ εκδίδει ύστερα από πρόταση τoυ πρoέδρoυ της oικείας Koινoβoυλευτικής Oμάδας ή τoυ εξoυσιoδoτημένoυ αναπληρωτή τoυ».

Όπως έγινε γνωστό πως στη Διάσκεψη των Προέδρων υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης, καθώς έπαψε να υφίσταται ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ