ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σύνταγμα της πΓΔΜ χωρίς τις τροποποιήσεις

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σύνταγμα της πΓΔΜ χωρίς τις τροποποιήσεις
EUROKINISSI// ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ κατατέθηκε στη Βουλή αργά το απόγευμα της Τετάρτης από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ωστόσο πρόκειται για το συνταγματικό κείμενο που ισχύει σήμερα χωρίς τις τροποποιήσεις.

Για τις εν λόγω τροποποιήσεις, η Βουλή έχει λάβει γνώση με τη ρηματική διακοίνωση.

Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο.

Live η μεγάλη «μάχη» στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Τι ζήτησε η Νέα Δημοκρατία

Νωρίτερα σήμερα, η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στην κατάθεση του ενιαίου και κωδικοποιημένου Συντάγματος των Σκοπίων, μετά τις τροποποιήσεις, στη Βουλή. Επεσήμανε δε, ότι δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα και ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει εν κενώ.

Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα έκανε μια αναθεώρηση υπό αίρεση, γεγονός που σημαίνει ότι οι τροποποιήσεις που έγιναν δεν πρόκειται να ισχύσουν πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην ελληνική Βουλή.

Σημείωσε δε με νόημα, πως:

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η αναγκαία τεκμηρίωση για να ξέρει ο κάθε βουλευτής το τι ψηφίζει. Πρακτικά ψηφίζει μια λευκή επιταγή».

Έκανε λόγο για «διπλωματία του Διαδικτύου», χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανή» την κατάσταση κατάθεσης από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, εγγράφων από το site της γειτονικής χώρας.

«Καλούμαστε να ψηφίσουμε επί μη υπαρκτού Συντάγματος», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει απάντηση στη ρηματική διακοίνωση, η οποία περιέχει πολλά αντιφατικά σημεία.

Όπως είπε, είναι διπλωματικό κείμενο που παράγει αποτελέσματα και αναγράφει τη γειτονική χώρα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Έκανε ακόμη λόγο, για θολά σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεν μια οριζόντια διάταξη, που αναφέρει ότι όπου στο Σύνταγμα (της ΠΓΔΜ) υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» εννοείται «Βόρεια Μακεδονία», αυτό ωστόσο, δεν αλλάζει στις επόμενες διατάξεις όπου στα περισσότερα κεφάλαια γίνεται αναφορά σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Σε ό,τι αφορά στη δήλωση Νίμιτς, ότι όλα έγιναν βάσει των συμφωνηθέντων, την οποία επικαλέστηκε νωρίτερα στην Ολομέλεια και ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι δεν έχει καμία αξία.

«Υπάρχει μία συνθήκη που ερμηνεύεται μόνο με βάση την συνθήκη της Βιέννης για τις διεθνείς συνθήκες. Κανείς εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να αποδώσει νομιμότητα σε μια συνθήκη. Μόνο τα ίδια τα μέρη μπορούν να το κάνουν όπως έγινε τώρα με τη ρηματική διακοίνωση. Δεν είναι μία συμβατική δήλωση η δήλωση Νίμιτς. Πολιτικά έχει σημασία, αλλά ερμηνευτικά αν έφτανε στο Δικαστήριο της Χάγης δεν θα είχε καμία σημασία», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ