ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ από τις δύο νέες δημοσκοπήσεις

Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ από τις δύο νέες δημοσκοπήσεις
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Διψήφια διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Ειδικότερα, στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΙ, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων η αξιωματική αντιπολίτευση αποσπά το 33%, ενώ η Κουμουνδούρου ακολουθεί με 22,5%.

Τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή, η οποία βρίσκεται στο 8%, ενισχύοντας τη θέση της κατά μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση.

Έπονται το Κίνημα Αλλαγής (6,5%) και το ΚΚΕ (6%), που αμφότερα έχουν απωλέσει μισή μονάδα.

Κανένα άλλο κόμμα δεν εισέρχεται στην δημοσκοπική Βουλή. Πιο κοντά στο όριο είναι η Ένωση Κεντρώων, με 2%, ενώ οι ΑΝΕΛ και Το Ποτάμι μετρήθηκαν στο 1%, που σημαίνει πως ούτε ο Πάνος Καμμένος ούτε ο Σταύρος Θεοδωράκης επωφελούνται από τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις τους για τις Πρέσπες.

Η ΝΔ διατηρεί καθαρό πλεονέκτημα 37 μονάδων στην παράσταση νίκης, καθώς το 59% προβλέπει πως η Πειραιώς θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει αμετάβλητο προβάδισμα 11 μονάδων στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Στα θετικά για την Νέα Δημοκρατία είναι ότι η συσπείρωση των υποστηρικτών της παραμένει υψηλή, στο 81%.

Από τους πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το 53% δηλώνει πως μένει πιστό στην Κουμουνδούρου, ενώ διαπιστώνεται μία διαρροή της τάξης του 17% προς την ΝΔ.

«Βουλιάζει» ο ΣΥΡΙΖΑ και στη δημοσκόπηση της Rass

Νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Rass δίνει «αέρα» σχεδόν δέκα ποσοστιαίων μονάδων την ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφει έντονη δυσφορία των πολιτών καθώς 8 στους 10 εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν έχει βγει από την κρίση και ότι υπάρχει κίνδυνος να μπούμε σε νέες περιπέτειες.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η ΝΔ συγκεντρώνει 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 21,6% (διαφορά 9,8%). Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8,8%, το ΚΚΕ με 7,4%, η Χρυσή Αυγή με 7,2%, ενώ εκτός μένουν Ενωση Κεντρώων (2,4%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (1,6%) και Ελληνική Λύση (1,5%). Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 12,1%.

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται με το συντριπτικό 75% και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις με 17,2%. Στο ερώτημα ποιος είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός το 44,2% λέει ο Κ. Μητσοτάκης, το 24,9% ο Αλ. Τσίπρας και το 29.1% κανείς από τους δύο.

Στην ερώτηση «με όσα είσαστε σε θέση να γνωρίζετε και την εμπειρία που έχετε από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 71,4% δηλώνει ότι είναι πολύ δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο ενώ μόλις 18,6% δηλώνει πολύ ή μάλλον ικανοποιημένο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ