ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαδούρο στήριξαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο

Μαδούρο στήριξαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο
EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

Πιστοί στην κομματική γραμμή έμειναν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο για την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως του ντε φάκτο προέδρου της Βενεζουέλας.

Η ελληνική διπλωματία είχε εξαρχής εξακαθαρίσει πως ήταν αντίθετη στην αναγνώριση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα γεγονός που προκάλεσε και την αντίδραση του Χουάν Γκουαϊδό ο οποίος και κάλεσε στη Βενεζουέλα τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τη σημερινή λοιπόν ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο όπου και εγκρίθηκε μία μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ο Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως μεταβατικός ηγέτης της Βενεζουέλας οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ή απείχαν, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

getDoc-page-001.jpg
getDoc-page-002.jpg

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές που ψήφισαν αρνητικά είναι οι: Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ), ο κ. Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ), ενώ απείχαν οι κ. Γιώργος Επιτήδιος (Χρυσή Αυγή), Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) και ο Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή).

Σε σχόλιό του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρει μέσω Twitter:

«Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πράσινων και μέρος των Σοσιαλιστών αρνήθηκαν θετική ψήφο στο ψήφισμα του ΕΚ για τη Βενεζουέλα. Ζητούμε μεσολάβηση της ΕΕ για διάλογο και άμεσες εκλογές για δημοκρατική διέξοδο».

Απαντώντας, τέλος, στο «γιατί» δεν ψήφισε ο ίδιος, ο κ. Παπαδημούλης κάνει γνωστό ότι «την ώρα της ψηφοφορίας ταξίδευα. Αύριο είμαι από το πρωί στις Σέρρες».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε πάντως τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ημέρες μετά την αυτοανακήρυξή του ως ηγέτη της χώρας.

Οι ευρωβουλευτές έκαναν λόγο για μία συμβολική κίνηση, που έχει ως στόχο να εντείνει την πίεση στον Νικολάς Μαδούρο.

Υπεγράφη έτσι μία μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ο Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως μεταβατικός ηγέτης της Βενεζουέλας και το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υιοθετήσουν την απόφαση. Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μία αυστηρή και ενιαία θέση και να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως «τον μόνο νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.

Η αναγνώριση αυτή έχει ισχύ «μέχρι την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», διευκρινίζεται στο κείμενο.

«Από την Ευρώπη, μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε ώστε να αλλάξει το καθεστώς της Βενεζουέλας», είπε ο Ισπανός ευρωβουλευτής Εστέμπαν Γκονζέλες Πονς σε δήλωσή του.

Οι 28 ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει «νέα μέτρα» εάν δεν προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές «εντός των προσεχών ημερών» στην Βενεζουέλα. Αλλά δεν προχώρησαν στην συλλογική, έστω και υπό όρους, αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ είχε αποκαλέσει τύραννο τον Μαδούρο ενθαρρύνοντας την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να αναλάβει την εξουσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τέσσερις χώρες της ΕΕ, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έκαναν δίνοντας προθεσμία «οκτώ ημερών» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως «πρόεδρο» της Βενεζουέλας για να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές.

Ο Σάντσεθ ζητά από το πρόεδρο της Βενεζουέλας να εγκαταλείψει την εξουσία, στο πλαίσιο της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στον Άγιο Δομίνικο ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός εξακολουθεί να είναι ο μόνος που δηλώνει έμπρακτα την υποστήριξή του στην κυβέρνηση Μαδούρο. Τη Δευτέρα η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο είχε κατηγορήσει πάντως τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Σάντσεθ ότι συμμετείχε στο «πραξικόπημα» που ενορχηστρώθηκε εναντίον του στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ.

Στη σημερινή ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει αυστηρά την βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς» και ζητεί από «τις Αρχές της Βενεζουέλας να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναδιατυπώνει «την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς την Εθνοσυνέλευση, που είναι το μόνο νόμιμο δημοκρατικό όργανο της Βενεζουέλας και οι εξουσίες του οποίου πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές».

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί κοινή πρόταση των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του ALDE.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ