ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ονομαστική η ψηφοφορία για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Ονομαστική η ψηφοφορία για την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για την εφαρμογή του άρθρου 72 (παρ. 1, εδάφιο γ.) για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί του σχεδίου νόμου για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βόρειου Ατλαντικού (σ.σ.: ΝΑΤΟ) για την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας», ενημέρωσε τη Βουλή η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, η ψήφιση του Πρωτοκόλλου θα γίνει με ονομαστική κλήση, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να γίνει το απόγευμα, μετά τις 19:00.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει τρία άρθρα και φέρει τις υπογραφές των Γιώργου Κατρούγκαλου, Ευάγγελου Αποστολάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Δείτε ΕΔΩ την αιτιολογική έκθεση, ΕΔΩ το νομοσχέδιο και ΕΔΩ την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου.

Όπως έχει εξηγήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αμέσως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ