ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Μπορεί να αποτρέψουμε τη μείωση του αφορολόγητου

Τζανακόπουλος: Μπορεί να αποτρέψουμε τη μείωση του αφορολόγητου
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Απολογισμό του αγροτικού έργου της κυβέρνησης έκανε στη συνάντηση που είχε με τους αγρότες της Πιερίας ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Θύμισε πως η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων οι οποίες κατά το δυνατόν βελτιώνουν και τις συνθήκες εργασίας των αγροτών και τις συνθήκες ζωής τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον νέο ασφαλιστικό νόμο σημειώνοντας πως περίπου το 90% των αγροτών έχουν δει μείωση στις εισφορές τους. Υπάρχει και μια κατηγορία αγροτών η οποία για δύο χρόνια, από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι και το τέλος του 2018, είδε επιβαρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές (αγρότες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα), όμως από 1/1/2019 οι εισφορές και γι’ αυτούς τους αγρότες μειώνονται από το 20% στο 13%. Η μείωση αυτή μπορεί να ελαφρύνει και τη συγκεκριμένη κατηγορία αγροτών και τα αποτελέσματα αυτά θα φανούν και στην καθημερινότητα.

Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση θέσπισε το ακατάσχετο των επιδοτήσεων στο ύψος των 7.500 ευρώ και έτσι δημιουργούνται καλύτεροι όροι ρευστότητας.

«Εμείς είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε για την αντιμετώπιση και των διαρθρωτικών, δομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος γενικά, αλλά και ειδικά ο αγροτικός κόσμος του νομού Πιερίας», επισήμανε ο υπουργός προσθέτοντας πως πολύ σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των αγροτών, όπως για το θέμα του ΕΛΓΑ.

Απευθυνόμενος στους καπνοπαραγωγούς υπογράμμισε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει με παρεμβάσεις να κρατήσει ζωντανή την παραγωγή καπνού στην Πιερία και δίνει μεγάλη προσοχή στη συντήρηση και την ενίσχυση της.

Σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια ακτινιδίου, όπου η Πιερία κατέχει την πρώτη θέση στην Ελλάδα (με 30.000 στρέμματα) και εξάγει σημαντικές ποσότητες στο εξωτερικό ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «χρειάζεται να προχωρήσουμε σε πιο σαφείς και συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να μην μείνουμε στάσιμοι, αλλά αντιθέτως να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δομές και φορείς που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την παραγωγή, να επενδύσουμε στην έρευνα πάνω στο ακτινίδιο». Προς την κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε την υλοποίηση της πρότασης για τη δημιουργία ενός κέντρου για την ακτινίδια που θα βοηθήσει και τον αγροτικό κόσμο και το άνοιγμα του ακτινιδίου ακόμα περισσότερο στην παγκόσμια αγορά».

«Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της κυβέρνησης η αγροτική παραγωγή είναι μια από τις βασικές αιχμές, τις οποίες αντιλαμβάνεται ως συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μπει η χώρα με έναν δυναμισμό, μια αυτοπεποίθηση στη μεταμνημονιακή και το συνεταιριστικό κίνημα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί πρέπει να παίξουν κεντρικό ρόλο», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Καπνικών Συνεταιρισμών Πιερίας, Πασχάλης Κατσάρας, είπε ότι οι αγρότες πήραν μια «ανάσα» με τις ρυθμίσεις για το αφορολόγητο των αγροτών και τις ασφαλιστικές εισφορές και εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση να πετύχει τη μη εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση τους.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ σημείωσε πως καθυστερούν και έχουν «μεγάλες αδικίες».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και από την Πιερία στην μείωση του αφορολόγητου τονίζοντας πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που μπορεί να καταφέρει να μην εφαρμοστεί, όπως κατάφερε να μην περικοπούν και οι συντάξεις, και θα δώσει τη μάχη για το αφορολόγητο με τον ίδιο τρόπου που έδωσε και αυτή για τις συντάξεις». Σημείωσε πως το μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου είναι και αχρείαστο και εξαιρετικά επιβαρυντικό κοινωνικά και για αυτό η κυβέρνηση θα προσπαθήσει με επιχειρήματα να πείσει τους εταίρους, είπε ο υπουργός, σημειώνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει πως μπορεί να τα καταφέρει και σε αυτή την περίπτωση.

Στις 7.30 ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Επιμελητήριο της Κατερίνης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ