ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικές εκλογές στις 19 Μαΐου «αποκάλυψε» η Κομισιόν

Εθνικές εκλογές στις 19 Μαΐου «αποκάλυψε» η Κομισιόν
EUROKINISSI

Λάθος της Κομισιόν ή… κατά λάθος αποκάλυψη; Όπως και να έχει, η Κομισιόν, με την έκθεση της μεταμνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα που δόθηκε την Τετάρτη (27/02) στη δημοσιότητα, πυροδότησε σενάρια για διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών στις 19 Μαΐου.

Όπως αναφέρεται στη σελίδα 82 της έκθεσης και στην υποσημείωση με αριθμό 35 «οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν σε δύο γύρους, στις 19 και τις 26 Μαΐου (με το δεύτερο γύρο να διεξάγεται την ίδια ημερομηνία με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι εθνικές εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τον Οκτώβριο του 2019».

Το αγγλικό κείμενο έχει ως εξής:

"Regional and local elections to take place in two rounds on 19 and 26 May (the 2nd round taking place at the same date as the elections to the European Parliament). National elections will need to take place by October 2019".

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου και μια εβδομάδα αργότερα ο δεύτερος γύρος σε όποιες περιοχές χρειαστεί. Στην έκθεση της, όμως η Κομισιόν επισημαίνει ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 19 Μαΐου και ο δεύτερος στις 26 του ίδιου μήνα μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Δηλαδή «οι περιφερειακές και τοπικές εκλογές θα λάβουν χώρα σε δύο γύρους στις 19 και 26 Μαΐου (ο δεύτερος γύρος πραγματοποιείται στην ίδια ημερομηνία με τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). ... »

Την ίδια ώρα, όμως και σύμφωνα με την παρ.4 του αρ.9 του Καλλικράτη του υπουργείου Εσωτερικών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως αντικαταστάθηκε από το αρ.6 του Κλεισθένη, προβλέπει πως ο Α’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών διεξάγεται ταυτόχρονα με τις Ευρωεκλογές, ήτοι στις 26 Μαΐου, ενώ ο Β’ γύρος την επόμενη Κυριακή όπου χρειαστεί.

Η υποσημείωση αμέσως προκάλεσε αναβρασμό και πολιτικές αντιδράσεις, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να έχει γίνει ένα τόσο σοβαρό λάθος σε επίσημο έγγραφο.

Αν δεν πρόκειται ωστόσο για λάθος σε ένα τόσο επίσημο έγγραφο όπως αυτό για το δεύτερο μεταμνημονιακό έλεγχο από την Κομισιόν, τότε πρόκειται για αποκάλυψη σχεδίου προκειμένου να μην συμπέσουν οι εθνικές εκλογές με τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, οπότε θα έπρεπε να στηθούν συνολικά πέντε κάλπες. Αντίθετα εάν ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών διεξαχθεί στις 19 Μαΐου θα στηθούν λιγότερες κάλπες και άρα θα είναι μικρότερος ο κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα από μια διαδικασία που θα περιλαμβάνει πενταπλές κάλπες.

ΝΔ: Απαράδεκτες μεθοδεύσεις

Η Νέα Δημοκρατία με ανακοίνωσή της, μιλά για απαράδεκτες μεθοδεύσεις που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει την ήττα της και αναφέρει τα τρία παρακάτω παραδείγματα για να τεκμηριώσει τις καταγγελίες της:

Το Μαξίμου αποφεύγει ακόμα και σήμερα να καθορίσει τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών, καθώς αποφεύγει να ξεκαθαρίσει επισήμως: α) αν οι ευρωεκλογές θα γίνουν με λίστα ή με σταυρό, β) ποιο θα είναι τελικά το υποχρεωτικό ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια των εθνικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα δώσει στους Έλληνες του εξωτερικού τη δυνατότητα ψήφου στον τόπο κατοικίας τους, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον κωλυσιεργεί, αλλά υπονομεύει συνειδητά το αναφαίρετο αυτό δικαίωμά τους, καθώς προτείνει η ψήφος τους να μην προσμετράται στο σύνολο της επικράτειας, παρά μόνον για την εκλογή τριών βουλευτών. Κάτι που είναι προδήλως αντισυνταγματικό.

Το ανήκουστο, ωστόσο, στο οποίο προέβη το Μαξίμου είναι ότι με πρόσχημα το Brexit εμποδίζει παράνομα την συμμετοχή των 70.000 Ελλήνων που ζουν στη Μεγάλη Βρετανία να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, καθώς αποφάσισε να μην στήσει εκλογικά τμήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ