ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Ακάλυπτοι οι σημερινοί συνταξιούχοι από την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό

Αχτσιόγλου: Ακάλυπτοι οι σημερινοί συνταξιούχοι από την πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στα 55 δισεκατομμύρια ευρώ θα φτάσει το κόστος μετάβασης από το σημερινό ασφαλιστικό σε εκείνο που προτείνει η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου.

Η υπουργός Εργασίας μιλώντας σε πάνελ για το ασφαλιστικό κατά την τρίτη ημέρα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών σχολίασε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως αν εφαρμοστεί θα αφήσει ακάλυπτους τους σημερινούς ασφαλισμένους και συνταξιούχους. «Η πρόταση αυτή, που ουσιαστικά μιλά για κατεύθυνση της επικούρισης αλλά και της υγείας στην ιδιωτική ασφάλιση, είναι βαθιά προβληματική. Ο κύριος λόγος είναι γιατί αφήνει ακάλυπτους τους σημερινούς συνταξιούχους και ασφαλισμένους» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «οι υπολογισμοί που κάναμε για τη μετάβαση στο σύστημα που προτείνει η ΝΔ, μιλά για ένα κόστος μετάβασης της τάξης των 55 δισεκ. προκειμένου να καλυφθούν σημερινοί συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι γι' αυτά που έχουν πληρώσει. Πρόκειται για ένα τεράστιο κόστος μετάβασης».

Η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε πως «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα το 2016 έχει διασφαλίσει σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο την οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος και ταυτόχρονα έχει φτιάξει ένα σύστημα κοινωνικά αποτελεσματικό».

Υποστήριξε πως η οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού δεν αμφισβητείται και ότι γίνεται γενικώς παραδεκτό ότι είναι ένα σύστημα το οποίο έτσι όπως έχει σχεδιαστεί θα μπορέσει να είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο.

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, είναι ότι το σύστημα αντιμετωπίζει και τις αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις που φαίνεται ότι θα συμβούν στη χώρα μας.

Εξήγησε πως λύνει μερικές από τις χρόνιες παθογένειες. «Δηλαδή, την πολυδιάσπαση, την πολυνομία, τις αδικίες που υπήρχαν και να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, με την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα, με το να θέσουμε έναν κανόνα για τον υπολογισμό των εισφορών για όλους τους εργαζόμενους, έναν κανόνα για τον υπολογισμό των παροχών για όλους τους συνταξιούχους και κυρίως μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των διαρκών ελλειμμάτων, που είχαν τα συστήματά κοινωνικής ασφάλειας. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο ΕΦΚΑ είναι πλεονασματικός, το 2018 έκλεισε με ένα πλεονάσματα της τάξης του 1 δισεκ.. Όταν το παραλάβαμε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στις αρχές του 2015, ήταν βαθιά ελλειμματικό, με ένα έλλειμμα 1,1 δισεκ. ευρώ» ανέφερε.

Η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε πως η αλλαγή αυτή στα οικονομικά του ασφαλιστικού φορέα «έχει βοηθήσει και σε ένα άλλο πεδίο, να μπορούμε σιγά-σιγά να κατευθύνουμε πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό όχι στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά στην πρόνοια, στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης»: «Να αρχίζουμε να χτίζουμε κοινωνικό κράτος έτσι ώστε να μην είναι ανάγκη μονίμως οι συντάξεις να προσπαθούν να καλύψουν όλη την απουσία κοινωνικών παροχών, αλλά να υπάρξει ένα καλύτερο μείγμα πολιτικής», προσέθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ