ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Γιάννη Μπεχράκη

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Γιάννη Μπεχράκη
EUROKINISSI

Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του βραβευμένου Έλληνα φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου σε ηλικία 58 ετών, εξέφρασε ο πολιτικός κόσμος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε με τη σύζυγο του Γιάννη Μπεχράκη, κυρία Ελισάβετ Μπεχράκη-Σαρίδου, και τής εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια για την απώλεια του συζύγου της, ενώ εξήρε το σημαντικό έργο του.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποδεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον βραβευθέντα με Πούλιντζερ φωτορεπόρτερ του Πρακτορείου Reuters Γιάννη Μπεχράκη και τους συνεργάτες του. Τότε ο κ. Παυλόπουλος είχε μεταξύ άλλων τονίσει ότι «δεν είναι τόσο το βραβείο Πούλιντζερ, όσο ο λόγος για τον οποίο σας απονεμήθηκε αυτή η κορυφαία, για έναν φωτορεπόρτερ, διάκριση στον κόσμο. Και ο λόγος αυτός συνίσταται στο ότι υπηρετήσατε και υπηρετείτε την ιδιότητα του φωτορεπόρτερ κυριολεκτικώς στο πεδίο της μάχης, υφ’ οιανδήποτε εκδοχή της. Να είστε περήφανοι γι’ αυτό, όπως είμαστε κι εμείς περήφανοι για εσάς, πολλώ μάλλον επειδή είστε Έλληνες και τιμάτε στο ακέραιο την καταγωγή σας».

Τσίπρας: Ας ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμά του

«Ένας πολύ σημαντικός φωτογράφος έφυγε σήμερα από τη ζωή ο άνθρωπος που απαθανάτισε τις πιο δύσκολες στιγμές της προσφυγικής κρίσης και κινητοποίησε ένα κλίμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που αποτελεί βασικό στοιχείο των δικών μας αξιών και ιδανικών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη, κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ας ακολουθήσουμε όλοι το παράδειγμα αυτό μέσα από τη δράση μας και τη δουλειά μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Βούτσης: Έφυγε πρόωρα, άφησε όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο

Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος δήλωσε: «ο Γιάννης Μπεχράκης έφυγε πρόωρα, άφησε όμως πίσω του ένα τεράστιο έργο, καλλιτεχνικό και φωτοειδησεογραφικό, που τον κατατάσσει στους κορυφαίους φωτορεπόρτερ της εποχής μας. Με τον φακό του κατέγραψε τα συγκλονιστικά γεγονότα που σφράγισαν τον κόσμο μας τις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργώντας μέσα από την οικουμενική ματιά του ένα έργο-παρακαταθήκη που αποτυπώνει το ανθρώπινο δράμα αλλά και αναδεικνύει τη δύναμη των πανανθρώπινων αξιών. Ανάμεσα στις πολλές και εξαιρετικές διακρίσεις, τις οποίες έλαβε, ήταν και το Βραβείο Πούλιτζερ το 2016 για την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης, ως επικεφαλής της ομάδας του πρακτορείου Reuters.

«Η Βουλή των Ελλήνων», αναφέρει ο κ. Βούτσης, «είχε την τιμή να περιλάβει φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη στην έκθεση "Δρόμοι επιβίωσης", με θέμα τον ξεριζωμό των προσφύγων, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2016, ακολουθώντας στη συνέχεια μια μεγάλη διαδρομή εντός και εκτός της Ελλάδας. Στην οικογένεια, στους οικείους και στους συναδέλφους του Γιάννη Μπεχράκη εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Θεοδωράκης: Μάλλον ο παράδεισος ήθελε και αυτός τον φωτορεπόρτερ του...

«O Γιάννης Μπεχράκης ήταν ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του κόσμου. Όχι μόνο για το Πούλιτζερ αλλά για την αλήθεια της ματιάς του», αναφέρει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη και προσθέτει: «Μάλλον ο παράδεισος ήθελε και αυτός τον φωτορεπόρτερ του... Συλλυπητήρια στη γυναίκα του, στα παιδιά του και σε όσους τον αγαπούσαν».

Κρέτσος: Η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης είναι τεράστια

«Η απώλεια για τον κόσμο της ενημέρωσης είναι τεράστια. Λίγοι είναι εκείνοι, κι ακόμα λιγότεροι σήμερα την εποχή της γρήγορης κι εύπεπτης είδησης και των πηχυαίων τίτλων, που εγκαταλείπουν τα πάντα για να αποτυπώσουν την αλήθεια», αναφέρει σε δήλωσή του για την απώλεια του Γιάννη Μπεχράκη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος και τονίζει: «Ο Γιάννης Μπεχράκης την υπερασπίστηκε στις τέσσερις γωνιές του κόσμου: στο Αφγανιστάν, στην Τσετσενία, στο Κασμίρ, στην Αίγυπτο, στην Σιέρρα Λεόνε. Και η συμβολή του στο μεταναστευτικό ήταν καθοριστική για να μπορέσει, ένα μέρος έστω, της παγκόσμιας κοινής γνώμης, να έρθει σ' επαφή με το ανθρωπιστικό δράμα και ν' αλλάξει την στάση του».

Ο υφυπουργός και τα στελέχη της ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Μπεχράκη.

Σημειώνεται ότι ο Γιάννης Μπεχράκης είχε βραβευτεί από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας τον Φεβρουάριο του 2016.

Παπαδημούλης: Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του

Τη φράση του Γιάννη Μπεχράκη «μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο», θυμάται ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αποχαιρετώντας τον.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνει: «'έφυγε', νικημένος από τον καρκίνο στα 59 του, ο πολυβραβευμένος και με το βραβείο Πούλιτζερ, κορυφαίος φωτορεπόρτερ Γιάννης Μπεχράκης. "Μία φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο", έλεγε. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ