ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Βούτση με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Συνάντηση Βούτση με την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ιστορική συμφωνία που θα φέρει περισσότερη ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στη γειτονιά των Βαλκανίων, χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ Μαντελάιν Μουν. 

 

Στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση λίγο πριν την κοινή συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τη Δημοκρατική Διακυβέρνηση και της Υποεπιτροπής για τις Διατλαντικές Σχέσεις της Κ.Σ. του ΝΑΤΟ, στην οποία παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της Βόρειας Μακεδονίας, η κ. Μουν χαρακτήρισε την Ελλάδα πολύ κρίσιμο εταίρο.

«Είστε η ελίτ μέσα στη συμμαχία, καθότι φτάνετε το 2% σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό και η δέσμευσή σας στις δύσκολες αποστολές που έχει η συμμαχία, σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και στις αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο, όπου κι εκεί κάνατε πολύ μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης και της σταθερότητας», είπε, εξαίροντας παράλληλα το έργο της χώρας μας στην ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει κάνει στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα διαβατήριο για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στα Βαλκάνια», ανέφερε από την πλευρά του και ο Πρόεδρος της Βουλής, ενώ αναφερόμενος στο προσφυγικό αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΝΑΤΟ στο ζήτημα αυτό. «Σημειώνουμε επίσης τη συνεργασία που έχει υπάρξει και την αποτελεσματικότητα από την παρουσία του ΝΑΤΟ στα θαλάσσια σύνορα της χώρας, για την αποτροπή των παράνομων διελεύσεων των δουλεμπορικών που αξιοποιούν και εκμεταλλεύονται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται και θέλουν να περάσουν προς την Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε:

«Πάντοτε στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των συμφωνιών που έχουν γίνει για τη λειτουργία αυτής της δύναμης, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η παρουσία της, γιατί είναι ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη και για τη χώρα μας, καθώς δεν έχει υπάρξει από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες -και το γνωρίζετε πολύ καλά - η αλληλεγγύη για να αναλάβουν το μέρισμα των ευθυνών που τους αναλογεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ