ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Δεν λύνεται το δημογραφικό με λιτότητα και μη ενσωμάτωση των μεταναστών

Τσίπρας: Δεν λύνεται το δημογραφικό με λιτότητα και μη ενσωμάτωση των μεταναστών

Με τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης συνέδεσε την αύξηση του πληθυσμού ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η μείωση της ανεργίας, η προστασία της εργασίας και η αύξηση των μισθών θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αναστροφή της αρνητικής τάσης του δημογραφικού και επέκρινε την φοβικότητα και την υποκρισία –όπως είπε- με την οποία αντιμετωπίζει η ΝΔ την ενσωμάτωση των μεταναστών δεύτερης γενιάς.

Αναφέρθηκε στις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης και σχολίασε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για χορήγηση επιδόματος 2000 ευρώ σε κάθε νεογέννητο, λέγοντας ότι και αυτή η πρόταση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «φιλοδώρημα».

«Η ανατροπή της δημογραφικής τάσης δεν μπορεί να συμβεί χωρίς μια ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης και ενσωμάτωσης των μεταναστών», ανέφερε και έφερε ως παράδειγμα χώρες σαν τη Γερμανία και τη Γαλλίας, οι οποίες με την πολιτική ενσωμάτωσης που υιοθετούν, εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τον πληθυσμό τους σημαντικά ως το 2050. «Η Ελλάδα σε ποια πλευρά της ιστορίας επιλέγει να σταθεί;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και στηλίτευσε την αρκοδεξιά ρητορική για την μεταναστευτική πολιτική. Πρότεινε δε, να υπάρξει διακομματική συμφωνία να δοθεί ιθαγένεια σε ανθρώπους που έκαναν την Ελλάδα πατρίδα τους, προβάλλοντας την στο εξωτερικό, όπως ο Αντεντοκούμπο

Επίθεση σε ΝΔ για ομόλογο

Παταγώδη αποτυχία στις προβλέψεις της, καταλόγισε στη ΝΔ ο πρωθυπουργός με αφορμή τησημερινή έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογο και μίλησε για ένα σημάδι ελπίδας και προοπτικής για την πορεία της χώρας.

«Να σας συγχαρώ κ. Μητσοτάκη σε άλλη μια πρόβλεψή σας, πέσατε μέσα, προβλέψατε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές», είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ ο Αλέξης Τσίπρας και επεσήμανε ότι η έξοδος έγινε με καλύτερους και προ κρίσης όρους.

«Σήμερα αποδείχθηκε ότι η χώρα βγαίνει σε 10ετές ομόλογο με καλύτερους όρους προ κρίσης, προσφορές σε αξιοθαύμαστο επίπεδο, σημάδι ότι γυρίζουμε σελίδα βγαίνουμε από κρίση, θα γίνουν καλύτερα», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σας συμβουλεύω να συνεχίσετε τις πετυχημένες προβλέψεις σας και να λέτε θα κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές μάλλον καλό μας κάνετε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ