ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική αντιπαράθεση μετά τις διώξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Πολιτική αντιπαράθεση μετά τις διώξεις για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Πολιτικές αντιδράσεις προκάλεσε η άσκηση ποινικών διώξεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει «πυρά» εναντίον της κυβέρνησης και τη Ρένα Δούρου να αντιπαρατίθεται ανοιχτά με τη Φώφη Γεννηματά.

Νωρίτερα την Τρίτη και μετά από προκαταρκτική εξέταση επτά μηνών, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας άσκησε διώξεις σε βάρος 20 ατόμων, μεταξύ των οποίων η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης αλλά και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής.

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή ανέθεσε σε ειδικούς επιστήμονες την έρευνα για τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας στο Μάτι και εκείνοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «αν οι αρμόδιοι είχαν εγκαίρως διατάξει την εκκένωση της πόλης, δεκάδες συμπολίτες μας θα είχαν σωθεί».

«Η Δικαιοσύνη σήμερα ασκώντας ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων προσώπων επιβεβαιώνει πλήρως αυτό το πόρισμα. Κυρίως όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε με χυδαίο τρόπο να συγκαλύψει τις πολιτικές της ευθύνες» τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Παραίτηση Δούρου ζήτησε η Γεννηματά

Με τη σειρά της, η Φώφη Γεννηματά έστρεψε τα «βέλη» της εναντίον της Ρένας Δούρου, ζητώντας την παραίτησή της.

«Εμείς δεν καταδικάζουμε κανέναν, αλλά έχει πολύ σημαντικά καθήκοντα, στα οποία απέδειξε ότι δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί. Και είναι στοιχειώδης ευθιξία απέναντι στη μνήμη των εκατό ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, να αναλάβει τις ευθύνες της επιτέλους. Ευθύνες, που τόσο η ίδια, όσο και ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του, προσπάθησαν με τόση αναλγησία να αποποιηθούν» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μιλώντας από το Μάτι.

Μπουρνούς στο CNN Greece μετά τη δίωξη για την τραγωδία στο Μάτι: «Σωστή η απόφαση της Δικαιοσύνης»

Η απάντηση της Ρένας Δούρου

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την αντίδραση της κ. Δούρου, η οποία προσερχόμενη σε εκδήλωση όπου ήταν ομιλήτρια είπε:

«Ως πολιτικό πρόσωπο θέλω να θυμίσω ότι εμπράκτως υπηρετώ την αρχή ότι κανένας και καμία δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Την ίδια στιγμή ως πολιτική προϊστάμενη αρχή των υπηρεσιών της Περιφέρεια Αττικής θέλω να τονίσω ότι εκείνο το βράδυ όλοι και όλες πράξαμε το καθήκον μας» είπε η περιφερειάρχης Αττικής η οποία πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για «τη σπουδή μελών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη συνδρομή κάποιων μέσων μαζικής ενημέρωσης που έσπευσαν από τις πρώτες ώρες να βρουν τον αποδιοπομπαίο τράγο, να βρουν τον κατηγορούμενο, μια γυναίκα, συγκεκριμένα εμένα».

Υπενθύμισε, μάλιστα, πως «η παγίδα θανάτου δεν στήθηκε τους τελευταίους μήνες. Άναρχη δόμηση, αργοπορία στην κατεδάφιση αυθαιρέτων, αδράνεια στην αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων της κλιματικής αλλαγής που μετρούν ανθρώπινες ζωές μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα στην περιφέρεια Κρήτης. Μιλάμε για αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες που είναι διαχρονικές».

Το ΚΙΝΑΛ σήκωσε το «γάντι» και εξέδωσε ανακοίνωση απαντώντας στη Ρένα Δούρου:

«Ελπίζουμε οι δικηγόροι που θα αναλάβουν την κατηγορούμενη για τον θάνατο 100 ανθρώπων κα Δούρου να την ενημερώσουν ότι η Ανατολική και Δυτική Αττική δεν ανήκαν στην πρώην Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς. Ίσως έτσι σταματήσει να εκτίθεται και να γελοιοποιείται. Αφού δεν έχει την ευθιξία να αναλάβει τις ευθύνες της και να αναμείνει την κρίση της Δικαιοσύνης παραιτούμενη, ας σιωπήσει» απάντησαν από το Κίνημα Αλλαγής για την αναφορά στη Φώφη Γεννηματά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ