ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πάρτι» πόλωσης με φόντο τα αποκαΐδια

«Πάρτι» πόλωσης με φόντο τα αποκαΐδια
(AP Photo/Thanassis Stavrakis)

Πάνω στις 100 ψυχές που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής έχει «στηθεί» το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, με ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ να συγκρούονται με «φόντο» το εισαγγελικό πόρισμα – κόλαφος που αναδεικνύει όχι μόνο πόσο μπάχαλο είναι το κράτος αλλά και πόσο ανυπεράσπιστοι είναι οι απλοί πολίτες.

Το πόρισμα της Δικαιοσύνης είναι το τελευταίο πράγμα που ήθελε αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση. Και αυτό γιατί οι διώξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα που ασκήθηκαν σε δύο από τους «πρωταγωνιστές» εκείνων των ημερών -την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη- αλλά και ακόμη 18 πρόσωπα εξοργίζουν τους κατοίκους της περιοχής.

Οι κάτοικοι θεωρούν ότι δεν έχουν δικαιωθεί ηθικά και πιστεύουν ότι οι πολιτικοί στο τέλος θα πέσουν στα μαλακά.

Οι ευθύνες, ωστόσο. είναι τεράστιες, καθώς το «βάρος» των ανθρώπων που χάθηκαν είναι δυσβάσταχτο.

Μόλις λίγους μήνες πριν από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Ρένα Δούρου βρέθηκε στο «στόχαστρο» του ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννηματά να ζητά την παραίτησή της.

Η περιφερειάρχης Αττικής σήκωσε το «γάντι» και της μίλησε για τις δικές της ευθύνες, τις οποίες δεν ανέλαβε ούτε ως υπερνομάρχης Αθηνών και Πειραιώς ούτε ως κεντρικό πολιτικό πρόσωπο. Στη συνέχεια τη «σκυτάλη» πήρε η Νέα Δημοκρατία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «σφυροκοπά» μέσω της κ. Δούρου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

4737097


Πηγή: Eurokinissi

Πόσο θα αντέξει στην πίεση η κυβέρνηση - Ετοιμάζει την αντεπίθεσή της

Η υπόθεση των διώξεων για το Μάτι έχει ανάψει τη «σπίθα» της πόλωσης και έβαλε… φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.

Προμηνύει δε, το κλίμα που θα επικρατεί ανάμεσα στους ψηφοφόρος στις κάλπες του Μαΐου.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο τελικά ο πρωθυπουργός να καταφέρει να φτάσει εκλογικά στον Οκτώβριο, καθώς το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ και η σύγκρουση στο πολιτικό σκηνικό μπορεί να ξεφύγει από κάθε πλαίσιο και να οδηγηθεί στην πόλωση και το διχασμό.

Το Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζει τα «όπλα» του για να κερδίσει τον… πόλεμο. Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα είναι να χτυπήσει την αντιπολίτευση στο θέμα της διαφθοράς, αναδεικνύοντας το δικό το ηθικό προτέρημα που, όπως υποστηρίζουν στελέχη και υπουργοί, δεν έχει χάσει.

Μια πρώτη γεύση αυτού πήραν βουλευτές όλων των κομμάτων στη Βουλή, όταν οι δύο γνωστοί αντίπαλοι από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ -οι Παύλος Πολάκης και Άδωνις Γεωργιάδης- ανέβασαν τους τόνους ακόμη και με προσωπικούς χαρακτηρισμούς σε μια κατά μέτωπο αντιπαράθεση.

Άλλωστε, η κόντρα των δύο αυτών στελεχών έχει πολλές φορές λάβει προσωπικό χαρακτήρα αφού νυν αναπληρωτής υπουργός Υγείας και ο πρώην υπουργός, αλληλοκατηγορούνται για Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ, φτάνοντας ακόμη και σε εκατέρωθεν μηνύσεις.

Η αγανάκτηση των πολιτών στο Μάτι ξεχειλίζει

Δια του εκπροσώπου της, η κυβέρνηση υποστήριξε τη Ρένα Δούρου, η οποία επιμένει πως δεν έχει ευθύνες και τονίζει πως έπραξε όλα όσα μπορούσε στο πλαίσιο του θεσμικού της ρόλου.

Ωστόσο, κανείς δεν κρύβει ότι η κ. Δούρου βρίσκεται σε δύσκολη πολιτικά θέση, καθώς είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει, κυρίως όμως από την αγανάκτηση του κόσμου που έχασε τα πάντα στις 23 Ιουλίου.

Τα όσα αποκαλύπτονται από το πόρισμα για ελλείψεις και ολιγωρίες του κρατικού μηχανισμού αλλά και την αντιμετώπιση πυροσβεστών που δεν είχαν κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπως προκύπτει μέσα από τους διαλόγους εκείνες τις φρικτές ώρες, αναδεικνύουν το μέγεθος της τραγωδίας και ταυτόχρονα πόσο απροστάτευτοι είναι οι πολίτες όταν έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια τραγικά περιστατικά.

4736159


Πηγή: Eurokinissi

Ταυτόχρονα, σε πολιτικό επίπεδο η απόδοση των ευθυνών γίνεται «μπαλάκι» στην γενική πολιτική αντιπαράθεση. Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως το βάρος της ευθύνης φέρει η Νέα Δημοκρατία που κυβερνά μαζί με το ΠΑΣΟΚ τόσα χρόνια και έκαναν παρανομίες, κτίζοντας σε ρέματα και δάση. Για τη Νέα Δημοκρατία, όμως, ευθύνες έχει η σημερινή κυβέρνηση που ανήμπορη -όπως υποστηρίζει το κόμμα- δεν έπραξε όλα όσα έπρεπε με συνέπεια να ζήσουμε ως χώρα τη συγκεκριμένη τραγωδία.

Από τη Ρόδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους πολίτες να στείλουν μήνυμα όχι μόνο στη Ρένα Δούρου στις εκλογές αλλά και στην κυβέρνηση, έτσι ώστε να φύγει από την εξουσία.

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να παράσχει πολιτικό μανδύα στη Ρένα Δούρου, με μια σειρά κορυφαίων στελεχών να μιλούν υπέρ της και να σημειώνουν ότι δεν θα αφήσουν τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να τη σπιλώσουν, επιρρίπτοντάς της ευθύνες που δεν έχει.

Ωστόσο, όλα δείχνουν πλέον ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ξεκίνησε με σκληρό ροκ μέχρι τις εκλογές του Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ