ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Τζανακόπουλος: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Για το διακύβευμα των ευρωεκλογών μίλησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δεν... παρέλειψε να επιτεθεί στη ΝΔ, καταλογίζοντάς της «ακροδεξιά στροφή».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, επανέλαβε πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019 και σημείωσε πως οι δημοσκοπήσεις δεν αποτυπώνουν τους πολιτικούς συσχετισμούς.

«Πρόκειται για μία πολιτική μάχη η οποία θα είναι πράγματι εξαιρετικά σκληρή που θα σημαδέψει το αποτέλεσμα της το μέλλον της Ηπείρου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος περιγράφοντας το επίδικο των ευρωεκλογών. Συμπλήρωσε δε, πως κρίνονται πολλά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα πέρα από της ακραίας κρίσης.

«Και στη χώρα μας υπάρχει μια πολιτική συνθήκη νέα, όλο το τελευταίο διάστημα» είπε καταλογίζοντας στη ΝΔ ξυσμένο λόγο λαϊκίστικο με στοιχεία πατριδοκαπηλίας όπως διεφάνη από τη στάση της στη Συνθήκη των Πρεσπών, ενώ την ίδια ώρα το οικονομικό της πρόγραμμα στηρίζεται στη λιτότητα και στα μνημονιακά χρόνια του 2013-2014. «Φαίνεται πως ως κόμμα δεν έκανε καμία αυτοκριτική στα όσα υλοποίησε εκείνη την περίοδο» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Εδώ έχουμε πράγματι δύο στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ελλάδα. Από τη μία μεριά το στρατόπεδο που θέλει την ήττα του νεοφιλελευθερισμού την ήττα της λιτότητας και θέλει την ήττα των ακροδεξιών πολιτικών και από την άλλη το στρατόπεδο που ηγεμονικό ρόλο παίζει η ΝΔ και εκπροσωπεί πολιτικά τις δυνάμεις της λιτότητας και της Ακροδεξιάς στη χώρα» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, και τον λαϊκισμό επανέλαβε πως τα τέσσερα χρόνια της συγκυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησε πολιτικές διεύρυνσης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων υπενθυμίζοντας τα νομοσχέδια της ταυτότητας φύλου και την ιθαγένεια των μεταναστών, καθώς και τη Συμφωνία των Πρεσπών « όλα αυτά που σας περιγράφω δεν μπορούν να πάρουν το πρόσημο του λαϊκισμού» είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Εγώ θα χαρακτήριζα λαϊκισμό την αντιπαράθεση για παράδειγμα με τη συμφωνία των Πρεσπών στη βάση μιας ακροδεξιάς επιχειρηματολογίας μιας διαστρεβλωμένης και πατριδοκάπηλης επιχειρηματολογίας που ακολούθησε τόσο η ΝΔ όσο το ΚΙΝΑΛ» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε ορόσημο τον Αύγουστο του 2018 όποτε η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και πρόσθεσε «βρισκόμαστε πλέον σε μια φάση μεταμνημονιακής παρακολούθησης κατά την οποία υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι για την ελληνική οικονομία, όπως και για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ωστόσο τα μέσα για να επιτευχθούν οι στόχοι ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης» τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Επικρατείας ανέλυσε τα όσα έχουν νομοθετηθεί από την κυβέρνηση στα εργασιακά και τόνισε πως για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ψηφίστηκε επεκτατικός προϋπολογισμός ύψους ενός δισεκατομμυρίου. Συμπλήρωσε δε πως τα οικονομικά στοιχεία οδηγούν στην κατάρρευση του καταστροφολογικού αφηγήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο κ. Τζανακόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου και σημείωσε πως χωρίς να ισχυρίζεται πως έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας του 2019 είναι ενθαρρυντικά.

Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργεί όρους ελάφρυνσης για την ελληνική κοινωνία, προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των πολιτών.

Ερωτηθείς για τα εκλογικά αποτελέσματα με αφορμή τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε «είναι δεδομένο πως τα τελευταία 7 χρόνια οι δημοσκοπήσεις δεν λειτουργούν ως εργαλείο αποτύπωσης των πολιτικών συσχετισμών. Λειτουργούν ως εργαλείο που το αξιοποιούν κομματικά επιτελεία, εκδοτικά συγκροτήματα, συμφέροντα για να δημιουργούν καταστάσεις πολιτικού κύματος. Να δημιουργούν εντυπώσεις παράστασης νίκης του παλιού πολιτικού κατεστημένου και έχουν πέσει έξω κατά εξακολούθηση» υπογράμμισε.

«Βεβαίως λαμβάνουμε υπόψη μας τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ωστόσο δεν κάνουμε πολιτική με τις δημοσκοπήσεις» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε «γνωρίζουμε παρά πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψει την παλινόρθωση ενός πολιτικού συστήματος και δεν θα επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη και τους συμμάχους του τον κ. Σαμαρά και τον κ. Γεωργιάδη να κυβερνήσουν τη χώρα και να ξανακάνουν τα ίδια που έκαναν». Εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι υπέρ της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές και ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις εκλογές για να κερδίσει και δεν βάζει κανένα μέτρο.

Τέλος, χαρακτήρισε καλοδεχούμενη την πρόθεση των προοδευτικών δυνάμεων να συγκλίνουν με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ