ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Βενεζουέλα τάχθηκαν Τσίπρας - Μοράλες

Κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Βενεζουέλα τάχθηκαν Τσίπρας - Μοράλες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Κατά των εξωτερικών παρεμβάσεων στη Βενεζουέλα και υπέρ του διαλόγου, με σκοπό να βρεθεί λύση και να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφύλιας σύρραξης τάχθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους.

Ο μόνος δρόμος για την εκτόνωση της κρίσης είναι οι διπλωματικές πρωτοβουλίες, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε: «Η μόνη προοπτική τις επόμενες μέρες είναι ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι του διαλόγου προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης και ενδεχομένως μια αιματηρή εμφύλια σύγκρουση. Κι αυτό προϋποθέτει ένα χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει σε εκλογές ελεύθερες και δημοκρατικές».

Σε αυτό το πλαίσιο θα δραστηριοποιηθεί και η ελληνική πλευρά είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

Είμαστε και θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης ή στρατιωτικής λύσης, διότι πιστεύουμε ότι η μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η δημοκρατία και η δική τους κυριαρχία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βολιβίας επισήμανε ότι σε καμιά περίπτωση οι εξωτερικές παρεμβάσεις, όπου έγιναν, δεν έλυσαν προβλήματα.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη ότι το γεγονός ότι τον Οκτώβριο θα γίνουν εκλογές και στην Ελλάδα αλλά και στη Βολιβία.

Και αφού εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα επανεκλεγεί πρωθυπουργός είπε ότι θα έχει και την ευκαιρία να επισκεφθεί τη χώρα.

Μάλιστα, τον χαρακτήρισε σημαντικό άνθρωπο με διεθνή ακτινοβολία, που πριν από 13 χρόνια και κόντρα στις προβλέψεις πήρε τα ηνία της χώρας του και προχώρησε στη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου και στην παραγωγή νέου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη πως στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος θα στηρίξει την πρωτοβουλία του Προέδρου της Βολιβίας να πραγματοποιηθεί στη χώρα του συνάντηση ηγετών και αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική με στόχο τη δημιουργία ενός Διεθνούς Φόρουμ διαλόγου και επικοινωνίας των προοδευτικών δυνάμεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ