ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τον Κατρούγκαλο και ο Βούτσης: Στη Βουλή έρχονται οι γερμανικές αποζημιώσεις

Μετά τον Κατρούγκαλο και ο Βούτσης: Στη Βουλή έρχονται οι γερμανικές αποζημιώσεις
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στη Βουλή θα κατατεθεί το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις το επόμενο διάστημα όπως αποκάλυψε ο Νίκος Βούτσης. Η δήλωση του προέδρου της Βουλής έρχεται λίγες μέρες μετά από αντίστοιχη δήλωση του ΥΠΕΞ Γιώργου Κατρούγκαλου.

 

Συγκεκριμένα, εγκαινιάζοντας την έκθεση «Χαράγματα Μνήμης 1941- 1944, από την συλλογή του Χρ. Μοσχανδρέου» που λειτουργεί στην Βίλα Ζωγράφου υπό την αιγίδα του δήμου Ζωγράφου, ο Νίκος Βούτσης ανέφερε πως «σε πολύ λίγες εβδομάδες» η Βουλή θα εγκρίνει το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις- επανορθώσεις «σε όλα τα επίπεδα» και θα χαραχθεί η στρατηγική της διακοινοβουλευτικής- διακρατικής και νομικής διεκπεραίωσης της υπόθεσης αυτής. «Είναι ηθικό, ιστορικό και πολιτικό καθήκον όλων μας, αυτή η διεκδίκηση να βρει τις ράγες της με τον πιο επίσημο, διαφανή και διεθνή δρόμο τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική Βουλή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του Γιώργος Κατρούγκαλος είχε σημειώσει πως το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμμένει ανοιχτό.

Μιλώντας στο Spiegel Οnline θύμισε ότι το θέμα έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκέλα Μέρκελ ενώ προανήγγειλε πως θα συζητηθεί στη βουλή πριν το Πάσχα.

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου πως ο πρωθυπουργός «είχε υποσχεθεί ότι μέχρι τα τέλη του 2018 το θέμα θα συζητηθεί στη Βουλή. Έκτοτε συνεχώς αναβάλλεται», ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε πως «δεν μπορώ να πω συγκεκριμένη ημερομηνία» αλλά «ήμουν παρών όταν ο Τσίπρας έθεσε το ζήτημα αυτό στην Καγκελάριο Μέρκελ. Το θέμα για μας παραμένει ανοιχτό. Ηθικά, ιστορικά, πολιτικά και νομικά. Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε να μιλάμε γι’ αυτό».

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο «στο εγγύς μέλλον το ζήτημα θα έλθει στην ελληνική Βουλή. Τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο».

Στις κοινές δηλώσεις με την Ανγκέλα Μέρκελ τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός είχε μεταξύ άλλων τονίσει:

«Δεν ξεχνάμε τις δύσκολες αλλά απαράγραπτες υποχρεώσεις που μας άφησε η ιστορία, όπως οι πολεμικές αποζημιώσεις και το πολεμικό δάνειο, ωστόσο είμαστε αποφασισμένοι να συζητήσουμε σε ένα νέο πλαίσιο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ