ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπρα ντε φερ Τσίπρα - Μητσοτάκη: Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες

Μπρα ντε φερ Τσίπρα - Μητσοτάκη: Η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο δρόμο προς τις κάλπες
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από την κάθε κουβέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθούν να «πιαστούν» στην κυβέρνηση, με στόχο να δείξουν πως οι εκλογές ακόμη «παίζονται» και ότι τίποτα δεν έχει χαθεί. Στην αντίπερα «όχθη», ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χάνει την ευκαιρία να κατηγορήσει την κυβέρνηση που, όπως λέει, χρεοκόπησε τους Έλληνες πολίτες από τους δυσβάσταχτους φόρους που έχει επιβάλλει.

Το μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς είναι καθημερινό, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιτίθεται στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος απαντά με το πάγιο αίτημα του για εκλογές.

Ωστόσο, το θέμα των εθνικών εκλογών -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- φαίνεται να πηγαίνει προς το φθινόπωρο, εκτός και αν πρόκειται για μια ακόμη τακτική του κ. Τσίπρα, ώστε να αιφνιδιάσει την κατάλληλη χρονική στιγμή τους πολιτικούς του αντιπάλους προκηρύσσοντας εκλογές με αφορμή κάποιο μεγάλο εθνικό γεγονός είτε αυτό αφορά κάποια κρίση είτε ακόμη και ακραία καιρικά φαινόμενα στα μέσα του καλοκαιριού.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου, είπε χαρακτηριστικά: «Αν και πολλοί με έχουν 'γαργαλήσει' να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα, αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό».

Στόχος η αποδόμηση του Αλ. Τσίπρα

Ο αρχηγός της Ν.Δ. επιδιώκει να μην αποδυναμωθεί το κεντρικό του πολιτικό αφήγημα, το οποίο είναι το μήνυμα της κάλπης -είτε αυτή αφορά τις ευρωεκλογές είτε για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η πρόσκληση προς όλα τα στελέχη από την μία, αλλά και ευρύ κάλεσμα προς τους πολίτες ώστε να μην χαθεί ούτε μια ψήφος, κινητοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου που σημειώνει με νόημα: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταλάβει ότι πλέον το κόμμα του δεν είναι μπροστά με μεγάλα ποσοστά και επομένως οι εκλογές παίζονται».

«Τίποτα δεν είναι προεξοφλημένο» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Εκτιμώ όμως ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού με την εμπειρία της κρίσης και συγκρίνοντας τα πεπραγμένα της καταστροφικής πενταετίας 2010- 2014 με τα όσα πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση από το 2015 και μετά, την έξοδο από το Μνημόνιο, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την αύξηση των μισθών, τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού καθεστώτος. Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός που ήρθε στο προσκήνιο το 2015 με την μεγάλη πολιτική ανατροπή θα αποδεχτεί να επιστρέψει στο παρασκήνιο το 2019. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να μείνει» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς με περιοδείες και ομιλίες σε οπαδούς και ψηφοφόρους έτσι ώστε να παραμένει σε κλίμα «ετοιμοπόλεμο» για τις εκλογές.

Όπως έχει αναφέρει ο ίδιος: «Ανεξάρτητα το πότε θα γίνουν οι εκλογές, τον Μάιο οι πολίτες θα εκφραστούν στις κάλπες και το μήνυμα που θα στείλουν στον κ. Τσίπρα θα είναι ηχηρό».

Με αυτό το σκεπτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνει την τακτική του στο δρόμο προς τις εκλογές.

Με περιοδείες, ομιλίες, αλλά και με ανοίγματα σε στελέχη άλλων πολιτικών χώρων, ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα επισκεφθεί τα Ιόνια Νησιά και την Αιτωλοακαρνανία, ενώ το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όλος ο κομματικός μηχανισμός θα βρεθεί σε 27 νομούς της χώρας, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται ακόμη περισσότερες περιοδείες για τον επόμενο μήνα.

Το πρόγραμμα της ΝΔ θα το ζήλευε και το ΔΝΤ

Το σύνθημα του κ. Μητσοτάκη σε όλη την προεκλογική μάχη θα είναι επικεντρωμένο πάνω στον Αλέξη Τσίπρα.

Με τέσσερις λέξεις θα επιχειρεί να αποδομεί τον πρωθυπουργό λέγοντας:

Τέσσερα πράγματα θα θυμάστε, από τον κ. Τσίπρα: φόροι, ψέματα, Πρέσπες και διχασμός». Με στόχο, να δείξει προφανώς ότι δεν είναι ίδιος με τον πρωθυπουργό και πως η Ν.Δ είναι «η μόνη εναλλακτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

Το αντεπιχείρημα της κυβέρνησης θα είναι μόνιμα εστιασμένο πάνω σε δύο βασικούς τομείς.

Ο πρώτος είναι πως η αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσωπεί το παλαιό και το διεφθαρμένο πολιτικό κράτος και το δεύτερο ότι επιθυμεί το ξεπούλημα της περιουσίας του κράτους.

Και για αυτό θα υπενθυμίζει στους ψηφοφόρους ότι «η ΝΔ από τη μια μεριά επιμένει σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα που θα ζήλευε και το ΔΝΤ και από την άλλη υιοθετεί τον λόγο και τις πρακτικές της ακροδεξιάς για να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα».

Είναι η σχετική αναφορά του κ. κυβερνητικού εκπροσώπου που όπως λένε στη Ν.Δ «είναι μόνιμη η προσπάθειά του να κάνει το άσπρο μαύρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ