ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΚΙΝΑΛ: Ο στόχος της Φώφης, οι επιθέσεις φιλίας και ο διμέτωπος απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Συνέδριο ΚΙΝΑΛ: Ο στόχος της Φώφης, οι επιθέσεις φιλίας και ο διμέτωπος απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
(EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)

Με την πολιτική αντιπαράθεση να βρίσκεται στα ύψη –ιδίως μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου με «φόντο» τη Συμφωνία των Πρεσπών- το ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται σε μερικές ημέρες να ανοίξει την αυλαία του συνεδρίου του με το σύνθημα «Ξανά μπροστά ή περιπέτειες».

Ένα σύνθημα κάτω από το οποίο ενώνονται, όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής όλες οι τάσεις, οι συνιστώσες και οι κινήσεις του χώρου της κεντροαριστεράς.

Ωστόσο, την περίοδο που θα διεξαχθεί το συνέδριο του, το ΚΙΝΑΛ δέχεται αλλεπάλληλες προσκλήσεις φιλίας από τον ΣΥΡΙΖΑ –με στόχο ο Αλέξης Τσίπρας να τα βρει πολιτικά με τη Φώφη Γεννηματά και να δημιουργηθεί ενιαίο μέτωπο εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει των εκλογών.

Ωστόσο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό πως δεν ταυτίζεται ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τη ΝΔ, καθιστώντας σαφές ότι η περίοδος που το Κίνημα Αλλαγής είχε χάσει την «πυξίδα» του έχει τελειώσει.

Γραμματέας ξανά ο Μ. Χριστοδουλάκης

Στο επικείμενο συνέδριο θα εκλεγούν 251 μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, στην οποία θα μετέχουν οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.

Στη συνέχεια, τα μέλη της ΚΠΕ θα εκλέξουν την εκτελεστική γραμματεία που θα αριθμεί -εκτός από την πρόεδρο και τον γραμματέα- 21 στελέχη.

Στην περίπτωση του γραμματέα, η κ. Γεννηματά πρόκειται να προτείνει εκ νέου για τη θέση αυτή το νυν γραμματέα κ. Μανώλη Χριστοδουλάκη.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος 4.000 σύνεδροι που έχουν εκλεγεί ενώ το βασικό διακύβευμα των εργασιών θα είναι η αναστολή όλων των συνιστωσών, των κομμάτων αλλά και των κινήσεων πολιτών που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ, κάνοντας ένα βήμα πίσω προκειμένου όλοι να βρίσκονται υπό μία ενιαία κεντρική γραμμή.

Αυτό σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα από όλα τα άλλα, μαζί με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου, την ΕΔΕΜ του κ. Απ. Πόντα τις «Κινήσεις Πολιτών» κλπ, θα υποστείλουν τις κομματικές τους σημαίες, λειτουργώντας σε ένα ενιαίο πλαίσιο αρχών και κανόνων. Ταυτόχρονα θα υπόκεινται όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, στην κεντρική πολιτική γραμμή, όπως αυτή θα χαράζεται από τα κομματικά όργανα.

Ερώτημα παραμένει ακόμη ο τρόπος εκλογής στην ΚΠΕ του κ. Γιώργου Παπανδρέου -αν δηλαδή ο ίδιος μπει στην διαδικασία εκλογής με σταυρό όπως θα μπουν όλοι όσοι μετέχουν, ακόμη και οι αρχηγοί των κομμάτων και των κινήσεων ή όπως υπάρχει η σκέψη, να εξαιρεθεί λόγω του ότι έχει διατελέσει πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το σήμα του ΚΙΝΑΛ και τα ψηφοδέλτια με όλα τα εμβλήματα μαζί

Σε ό,τι αφορά το έμβλημα του ΚΙΝΑΛ -που είχε δημιουργηθεί με την συμμετοχή του Σταύρου Θεοδωράκη και του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ πριν τη διάσπαση και η αλήθεια είναι ότι δεν άρεσε στους περισσότερους- φαίνεται πως θα παραμείνει το ίδιο. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στις εκλογές, στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα υπάρχει το κεντρικό έμβλημα του ΚΙΝΑΛ και από κάτω, σε διακριτή θέση, θα φιγουράρουν όλες οι συνιστώσες που συμμετέχουν με τα δικά τους ξεχωριστά εμβλήματα.

Δηλαδή ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, το σήμα του ΚΙΔΗΣΟ, της ΕΔΕΜ κοκ.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της υποστολής της σημαίας των κομμάτων που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ, από το γραφείο της Φώφης Γεννηματά σημείωναν πως δεν πρόκειται για υποστολή των αξιών και των αρχών που διέπουν το κάθε κόμμα ξεχωριστά, ούτε για κατάργηση, αλλά πρόκειται στην ουσία για την εξέλιξη όλων των κομμάτων σε μια ενιαία κατεύθυνση ώστε να γίνουν πιο δυνατά πολιτικά και πιο ισχυρά στο μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν στην κοινωνία ενόψει των εκλογών.

Την πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου το ερχόμενο Σάββατο, θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου ενώ σειρά στο πάνελ των ομιλιών θα πάρουν και οι άλλοι αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ.

Μέχρι στιγμής, σε αντίθεση με άλλες φορές, δεν έχει δημιουργηθεί καμία πολιτική αντίθεση σε ό,τι αφορά στα οργανωτικά ζητήματα του συνεδρίου και ίσως είναι από τις μοναδικές φορές που στο συνέδριο εκφράζονται όλες οι τάσεις χωρίς αποκλεισμούς με στόχο την ενότητα του χώρου.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου εκτιμούν πως από την επόμενη Δευτέρα, το ΚΙΝΑΛ θα είναι πιο ενισχυμένο από ποτέ, με όργανα και θέσεις που θα αποφασίζουν την κεντρική πολιτική γραμμή στην οποία θα πρέπει οι πάντες να ευθυγραμμίζονται στην πορεία προς τις εκλογές.

Οι στόχοι της Φώφης Γεννηματά και τα κορυφαία στελέχη

Η κ. Φώφη Γεννηματά, κατάφερε λένε αρκετοί εντός του ΚΙΝΑΛ, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση του «ή είστε μαζί μας ή είστε με τους άλλους», να συσπειρώσει το κόμμα της να το ενοποιήσει χωρίς τριγμούς και δίχως μεγάλες απώλειες (εκτός των κ.κ. Θεοχαρόπουλου και Θεοδωράκη, που έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ για συγκεκριμένους λόγους, όπως υποστηρίζουν) πηγαίνει στις εκλογές με όλο το κόμμα ενωμένο και έχοντας απέναντι της και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, κάνοντας διμέτωπο εναντίον του λαϊκισμού και της συντήρησης.

Παράλληλα, συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνει πιο έντονη προσπάθεια από τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει το ΚΙΝΑΛ πολιτικά αδύνατο, αναδεικνύοντας εκείνους που έφυγαν και πήγαν να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση έχοντας κερδίσει πολιτικά ανταλλάγματα, όπως λένε, αλλά και με εκείνους που έγιναν υπουργοί ξεχνώντας προφανώς από πού προέρχονται, όπως έγινε τελευταία με τις δηλώσεις της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου που επιτέθηκε εναντίον της κ. Γεννηματά.

«Παρόμοιες επιθέσεις θα ξανάδεχτούμε» λένε συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, γιατί «όποιος δεν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ κατ´ αυτούς είναι με τη ΝΔ. Δεν είναι ασφαλώς έτσι και αυτό θα αποδειχθεί την επόμενη των εκλογών. Μέχρι τότε εμείς θα αναδεικνύουμε τα ψέματα και την πολιτική απάτη του κ. Τσίπρα αλλά και την επαναφορά του φιλελευθερισμού που προσπαθεί να αναδείξει ο κ. Μητσοτάκης» σημείωναν με νόημα.

Σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, η κ. Γεννηματά κατάφερε να χαμηλώσουν τις προσωπικές τους πολιτικές τα κορυφαία στελέχη, που αξίωναν ρόλους και θέσεις, και να μην προκρίνουν τα προσωπικά πολιτικά τους συμφέροντα που ναι μεν είναι θεμιτά αλλά δεν είναι της παρούσης στην κρίσιμη χρονική στιγμή που το ΚΙΝΑΛ δίνει τον πιο βασικό του αγώνα να σταθεί όρθιο στις επιθέσεις που δέχεται από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από τη ΝΔ, που και οι δύο μαζί θέλουν το ΚΙΝΑΛ για την επόμενη ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ