ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι σχεδιασμοί στα δύο κομματικά επιτελεία: Σε ποιους ψηφοφόρους προσβλέπουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Οι σχεδιασμοί στα δύο κομματικά επιτελεία: Σε ποιους ψηφοφόρους προσβλέπουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Eurokinissi

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν τον δικό τους τόνο στους σχεδιασμούς των κομμάτων, Τσίπρας και Μητσοτάκης ποντάρουν στους «δικούς τους» ψηφοφόρους «κλειδώνοντας» με παροχές, δώρα και υποσχέσεις όσο μπορούν περισσότερους στη μάχη των εκλογών.

Είναι σαφές ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσβλέπουν σε ξεχωριστά ακροατήρια ψηφοφόρων, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές που συγκρούονται ιδεολογικά και πολιτικά μεταξύ τους.

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι εκφράζει τους κοινωνικά αδύναμους και ο κ. Μητσοτάκης τους ανθρώπους της εργασίας περισσότερο του ιδιωτικού τομέα σε αντίθεση με του δημοσίου που προσβλέπει ο πρωθυπουργός. Αριστερά, δεξιά είναι το συνολικό διακύβευμα και των δύο πολιτικών αρχηγών που ο ένας κατηγορεί τον άλλον για λαϊκισμό και δημαγωγία.

Σοσιαλδημοκρατία από τη μία, νεοφιλελευθερισμός από την άλλη. Τα δύο πολιτικά και ιδεολογικά συστήματα που κυριαρχούν είναι αυτά στα οποία συντάσσεται περισσότερο ή λιγότερο ο κόσμος. Οι ψηφοφόροι κινούνται ανάμεσα στις δύο αυτές ιδεολογίες, και γι' αυτό το λόγο, οι κύριοι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζουν να καταθέτουν προτάσεις και ιδέες στους ψηφοφόρους τους οποίους θέλουν να προσεγγίσουν και να έχουν κοντά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τους θέλουν και όλους …

Σε ποιους ψηφοφόρους εστιάζει η κυβέρνηση

Η πολιτική στην οποία εστιάζει η κυβέρνηση είναι να ενδυναμώνει τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα που έχουν ανάγκη την βοήθειά της, παίρνοντας ωστόσο από τη μεσαία τάξη τα περισσότερα, μετατρέποντάς την στην ουσία φτωχή. Πριμοδοτεί με αυτό τον τρόπο τούς πολύ χαμηλά κοινωνικά αδύναμους, δημιουργώντας όμως μεγάλες οικονομικές αναταράξεις και τεράστια ύφεση στα μεσαία κοινωνικά στρώματα τα οποία λόγω της υπερφορολόγησης φτωχοποιούνται με συνέπεια να μεγαλώνει η ψαλίδα των φτωχών της χώρας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει μια ταξική αντίληψη, η οποία συνάδει με την ιδεολογική αφετηρία του υπουργού των οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου που εν τέλει, όπως παραδέχονται και μέσα στο κόμμα του αρκετά στελέχη, «παραδίνεται» στις ορέξεις των δανειστών υπογράφοντας τα αιτήματα που κάθε φορά θέτουν στις διάφορες διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε.

Δίνοντας τον τόνο που ο επικεφαλής του Υπ. Οικονομικών θέλει να διατηρήσει στην οικονομική του πολιτική, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς με θέμα: «Η Ευρώπη στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές- Αριστερές απαντήσεις» τόνισε ότι «για την έξοδο από την κρίση, μία ηγεμονική πολιτική που ενσωματώνει τα λαϊκά και μεσαία στρώματα και δίνει την αίσθηση ότι ανήκουν στην κοινότητα, δεν έχει απαραίτητα δεξιό, αλλά μπορεί να έχει αριστερό πρόσημο και υπογράμμισε τη σημασία της σύγκλισης των αριστερών, σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι έχουν τη δύναμη να το πετύχουν». Πρόσθεσε δε, ότι οι Δεξιοί και οι Κεντρώοι δεν μπορούν να είναι ηγεμονικοί, διότι «όταν έρθει ο κόμπος στο χτένι, δεν έχουν απάντηση».

Έτσι στην ουσία ο υπουργός Οικονομικών προσδιορίζει τους ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνεται με την πολιτική του σε αντίθεση με εκείνη του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει εντελώς διαφορετική αντίληψη.

Σε ποιους ψηφοφόρους απευθύνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσβλέπει σε νεώτερους ανθρώπους που αισθάνονται ότι είναι αποκλεισμένοι και δεν έχουν ίσες ευκαιρίες με όλους τους άλλους. Υπόσχεται κανονικές αμοιβές και όχι μεροκάματα πείνας ή μισθούς των 300 ευρώ, μέσα όμως από την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι μέσα από το κράτος που θέλει να έχει δίπλα του η κυβέρνηση με τις υποσχέσεις για προσλήψεις, επιδόματα, δώρα κ.λπ.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ δίνει μεγάλη βάση στις υποδομές που θεωρεί ότι θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αποκατάσταση των μισθών. Ο στόχος του είναι να κερδίσει τη θετική ψήφο των πολιτών. «Υποδομές σημαίνουν ανάπτυξη, αφού κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε αυτές επιστρέφει περίπου διπλάσιο στην οικονομία» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην παρουσίαση του προγράμματος για τις Υποδομές τις προηγούμενες ημέρες. «Το δικό μας σχέδιο σημαίνει 10-12 δισ. ευρώ σε επενδύσεις υποδομών σε μία 4ετία, έως 2% πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ ετησίως και περίπου 45.000 νέες θέσεις εργασίας κάθε χρόνο» τόνισε.

Οι δημοσκοπήσεις ωστόσο είναι αυτές που παίζουν ρόλο για τις αποφάσεις στους σχεδιασμούς των κομμάτων. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις του εκλογικού σώματος δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες ανατροπές σε ότι αφορά τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, ενώ στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού που έφερε στη Bουλή και ψήφισε ως μία από τις κοινωνικές ανάγκες πιστώθηκε στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη (70%) και όχι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα τα σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να δίνει το δώρο του Πάσχα στους δημόσιους υπαλλήλους και τους χαμηλοσυνταξιούχους όπως έγινε και τα Χριστούγεννα με το μοίρασμα του υπερπλεονάσματος δείχνει ακριβώς την απόσταση που την χωρίζει από τη ΝΔ που η πολιτική της επικεντρώνεται περισσότερο στις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα που έχει χάσει μεγάλα ποσοστά της πραγματικής οικονομίας και όχι στο δημόσιο και τους υπαλλήλους του. Ωστόσο προς αποφυγή παρεξηγήσεων αυτό δεν σημαίνει ότι αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός θα κινδυνεύσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αυτό το έχει αποκλείσει κατηγορηματικά ο ίδιος. Απλά η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί ως ένα όπλο εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να βάλει σε διαδικασία καταψήφισης τους δημόσιους υπαλλήλους φοβούμενοι μην χάσουν την δουλειά τους.

Το δίλημμα είναι πλαστό λένε στη Νέα Δημοκρατία ενώ αντίθετα υπαρκτό λένε πως στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ