ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτη κατοικία: Το μεσημέρι της Παρασκευής η ονομαστική ψηφοφορία για το νέο πλαίσιο προστασίας

Πρώτη κατοικία: Το μεσημέρι της Παρασκευής η ονομαστική ψηφοφορία για το νέο πλαίσιο προστασίας
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με ονομαστική ψηφοφορία στις 12.30 το μεσημέρι της Παρασκευής θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά από αίτημα της ΔΗΣΥ.

Την ανακοίνωση έκανε το προεδρείο της Ολομέλεια.

Νωρίτερα, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νομοτεχνική αλλαγή σε αλλάζοντας τα όρια του υπολοίπου του επιχειρηματικού δανείου από 130000 σε 100000 ευρώ, κατά τον χρόνο της αίτησης.

Η νομοτεχνική αλλαγή δεν αλλάζει τα όρια του αρχικού ύψους του επιχειρηματικού δανείου, με τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν σχετιζόταν κανένα κριτήριο του νόμου.

Στη σχετική νομοτεχνική αλλαγή αναφέρεται συγκεκριμένα:

Στο άρθρο 68 του σχεδίου νόμου:

α) Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή» προστίθενται οι λέξεις «ή τις 100.000 ευρώ ανά πιστωτή, αν στις οφειλές αυτές περιλαμβάνονται επιχειρηματικά δάνεια».

β)Στο δεύτερο εδάφιο της περίπτ. η΄ της παρ. 1, μετά τις λέξεις «των 130.000 ευρώ» τίθεται οι λέξεις «ή των 100.000 ευρώ, αντίστοιχα».

Υπέρ της αρχής του νομοσχέδιου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΣΥ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή. Η Ένωση Κεντρώων απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Ευστάθιος Γιαννακίδης χαρακτήρισε τη ρύθμιση για την Α' κατοικία «ως κεφαλαιώδη πρωτοβουλία της κυβέρνησης με βασικό προσανατολισμό το κοινωνικό συμφέρον».

Όπως είπε, η τροπολογία διέπεται από τρεις άξονες, την κοινωνική, δημοσιονομική και τραπεζική κατάσταση

«Είναι ξεκάθαρο ότι η δική μας θέση είναι με την κοινωνική πλευρά. Αποδείξαμε ότι βρισκόμαστε με την πλευρά της πλειοψηφίας των πολιτών. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που συμπεριλαμβάνει στη ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια» τόνισε ο κ. Γιαννακίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ